60 jaar EWT: het verhaal

Om het 60-jarig jubileum van het EWT in de verf te zetten, schreef Jeroen Maes een knallende komedie ‘Deuren Durnez’, die in première gaat op 4 januari. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van dit theater, dat zijn weg naar het volk duidelijk heeft gevonden?

Het EWT-theater werd eind 1958 op initiatief van Lode Hendrickx en  enkele jonge acteurs gesticht onder de naam Experimentele Werkgroep  voor Toneel. De eerste optreden in het Hessenhuis, op een kleine zolder op de Paardenmarkt en in de Leysstraat dekten volledig de lading. Aanvankelijk werd er vooral avant-gardetheater gebracht. De gemeente Deurne wou maar al te graag het EWT onderdak verlenen en zo kwam het eerste randstadtheater van Vlaanderen tot stand. In een minimum van tijd toverde de gemeente een fraai theatertje met 100 zitplaatsen dat in 1979 een verbouwing en vergroting tot 134 plaatsen kende.

Toen midden jaren 80 het Ministerie van Cultuur vele kleinere theaters alle subsidies ontnam, dankt het EWT zijn verdere bestaan aan de legendarische kracht van Marc Andries die bleef doorvechten. De naam werd veranderd in Eigentijdse Werkgroep voor Theater en jaar na jaar vergrootte het toeschouwersaantal dat zijn  weg terug vond naar de Hertstraat/Cogelsplein. Ondertussen is het EWT een vaste waarde binnen de Antwerpse amusementssector waar vele acteurs graag blijven optreden.

Na de voorstelling van 4 januari zullen verscheidene acteurs van de  eerste lichting in de bloemetjes worden gezet.

FOTO: EWT

Geef een reactie