Herman Van Dender: De hofleverancier van Bake Off Vlaanderen

In de Belgische patisseriewereld is Herman Van Dender een grote naam. Hij werd tussen de éclairs en de soezen geboren. In 1988 nam hij de zaak van zijn ouders over. En met het nodige succes. Naast vele internationale prijzen is hij een gebrevetteerd hofleverancier. Zo maakte hij de bruidstaart voor het prinsenpaar Claire en Laurent. Kijkend Vlaanderen leerde hem kennen als één van de 2 juryleden tijdens Bake Off Vlaanderen. Naar eigen zeggen vond Herman het een boeiende ervaring. Hij is immers gewoon om internationale wedstrijden te beoordelen. Nu leerde hij de andere kant van de medaille kennen. Persoonlijk was hij onder de indruk van de amateurbakkers. Sommige niet-professionele bakkers kunnen uitstekend uit de hoek komen. Hun werken mogen naar zijn gevoel best naast vele patisseriewerken in bakkerijen liggen.

Bake Off is ontstaan in Engeland. Dat is volgens Herman een bijzonder gegeven. Zeker omdat Engeland helemaal geen grote bakcultuur heeft. De wereldtop in de patisserie en het bakken situeert zich in Frankrijk, Amerika, Japan en België. Daarom had hij hoge verwachtingen van het Belgische verhaal. Stuk voor stuk kwam het uit. Of Bake Off een boost bij de amateurbakkers zal geven, weet hij niet. ‘ Kookprogramma’s zijn er genoeg. Veel mensen hebben zich daarin bekwaamd. Waarom zou het ook niet in de bakkerswereld kunnen’, vertrouwde hij me toe.

Nochtans is Herman er zich van bewust dat bakken onder druk niet evident is. In een wedstrijdkader verlies je tussen de 20 en de 30% van je mogelijkheden. 100 keer thuis oefenen betekent helemaal niets. Thuis weet je alles liggen. In de keuken van Bake Off Vlaanderen bak je met andere ovens, nieuwe machines en staan geluidmensen en cameramensen op je vingers te kijken. Niet evident om dan te presteren. De kunst bestaat eruit om nooit als slechtste uit de bus te komen. Bij een groep van tien is dit gemakkelijker dan bij een groep van vier of vijf. De proeven werden naar zijn gevoel niet zwaar. Maar de leergierigheid van de finalisten nam wel toe.

Nu al ben ik benieuwd wie aan het langste eind trekt. Valerie, Alexander of Hans .. Eén van hen wint Bake Off Vlaanderen 2017.

Foto: Jan Liekens

Geef een reactie