Op weg naar de Miss België-kroon?: Maritsa van Iterson (26, Sint-Amandsberg)

Eerlijk is eerlijk. De 26-jarige studente journalistiek Maritsa van Iterson uit Sint-Amandsberg mag je gerust een a-typische Misskandidate noemen. Geen Sois belle en tais-toi voor deze blondine met helblauwe ogen. Maar wel iemand, die enorm veel belang hecht aan haar eigen stijl met dito flair en karakter. In de wereld van de geschreven woorden zou je haar durven omschrijven met een eretitel als een ‘eigen smoel’ hebbend. Alleen zou dit in Missenland toch nog dat tikkeltje oneerbiedig overkomen. Toch gaat het Maritsa voor de wind. Tijdens de finale van Miss Oost-Vlaanderen plaatste ze zich voor de nationale preselectie. Plaatst deze studente journalistiek voor de grote Miss België-finale? En baant ze zich een weg in haar persoonlijke zoektocht naar het kroontje? Alles lijkt mogelijk.   ‘Ik heb een tweeledig gevoel rond mijn kwalificatie. Enerzijds ben ik heel dankbaar dat het avontuur verder gaat. Aan de andere kant stijgt de stress wel degelijk. Karakterieel ben in een perfectioniste pur sang. Wanneer dit karakterieel tot jou eigen ik behoort, wil je het altijd zo goed mogelijk doen. Geloof me … mentaal is dit best wel een pittige uitdaging.   Hoe verder je in dit verhaal komt, hoe harder je jezelf begint te vergelijken met andere kandidates. Dat kan best wel pittig en gevaarlijk zijn. De kunst bestaat er volgens mij in om de focus op jezelf te houden. In een promotiecampagne waar alles op sociale media gericht is, is dat niet altijd evident. De kunst bestaat er volgens mij in om je eigen identiteit voorop te stellen. Nuchter met je beide voetjes op de grond staan. Wanneer het je iets te veel wordt, moet je gewoonweg op je persoonlijk resetbutton of meditatieknop drukken. Ik weet dat ik mezelf soms kan verliezen. Daarom probeer ik zo nu en dan ook een sessie bij de psycholoog in te boeken. Ik wil namelijk alle kansen grijpen, die op mijn pad komen. Alleen moeten alle puzzelstukjes ook op een correcte manier in mijn leven passen. Ongeveer twee keer per jaar maak ik ook mijn eigen moodboard. Een persoon verandert. Dat wil ik ook  voor mezelf in kaart brengen. Wat doe ik ? Hoe sta ik op bepaalde vlakken in het leven. Ik hecht daar gewoon enorm veel belang om die oefening voor mezelf te maken.”

Het donkere kamertje
Maritsa heeft een donkere periode achter de rug. “Door mijn burnout heb ik vaak in mijn persoonlijk donker kamertje gezeten. Beetje bij beetje ben ik uit die negatieve spiraal geklommen. Veel heb ik ook te danken aan geloof in spiritualiteit. Ik hecht heel veel belang om op een positieve manier door het leven te stappen. Het spirituele helpt me daarbij. Als we als mensen onderling elkaar licht en liefde kunnen doorgeven, is elke missie geslaagd. Mijn ambitie blijft dezelfde. Alleen is de persoon Maritsa danig gegroeid. Ik sta steviger in mijn schoenen, ik heb meer zelfvertrouwen. Met een sterk geloof in jezelf kan je de wereld aan.”

Trigger
Hoe intensief is een opvallend lang Miss België-traject voor een kandidate. “Miss België maak je zo intensief als je zelf wilt. In alles wat ik onderneem, wil ik het graag heel erg goed doen. Ja, ik ben best ambitieus om een waardige Miss België te worden. Daarbij leg ik de klemtoon op het woord ‘waardig’.   Ik weet dat ik mezelf met deze uitspraken heel wat druk op de schouders leg. Maar ik weet wat mijn triggers zijn. Perfectionistisch zijn kan heus geen kwaad. Maar je moet vooral weten dat het tot je karakter behoort. Als je dit niet weet, kan het pas echt gevaarlijk worden.”

Ellen DeGeneres
Toekomstgericht zoekt Maritsa haar weg in de media / journalistiek.  “Ik weet niet waar mijn toekomst ligt. Op mijn bucketlist staat ooit om een boek te schrijven. Maar mijn allergrootste droom is ooit om een eigen talkshow te hebben. Iets in de stijl van Ellen DeGeneres. Een programma, waar ik mensen met positiviteit hun verhaal kan laten vertellen.  En als het even kan wil ik ook graag de wensen van volwassenen en kinderen in vervulling laten gaan. Maar dat is momenteel nog toekomstmuziek.”

Foto Collectie Maritsa

Geef een reactie