Laurent Flament: the lord of de Winterrevue-dance

Voor het grote publiek is Laurent Flament vooral bekend van zijn passage bij So You Think You Can Dance. Bij de fans van de Winterrevue is hij al vijf jaar lang de huischoreograaf alias The Lord of the Winterrevue-dance van dienst. “So You Think You Can Dance zal tot het einde van mijn dagen als een stempel op mijn hoofd staan. Tot op de dag van vandaag spreken me mensen hier nog steeds over aan. Het grappige is dat ze nog herinneringen ophalen aan de uitzendingen van vorig jaar. Ook al is het programma al sinds 2015 niet meer op televisie.”

Laatbloeier
Op het vlak van dansen blijkt Laurent een ware laatbloeier te zijn. “Ik dans pas sinds mijn zestiende. Best laat voor een danser. De eerste twee jaren van mijn opleiding heb ik zelfs alles stiekem gedaan. Gewoon omdat ik van thuis niet mocht dansen. Mijn ouders wisten dat zelfs niet tot mijn achttiende. Het was mijn meter, die me de liefde voor het dansen heeft meegegeven. Ik ben wel geen onbeschreven blad op het vlak van lichaamsbeheersing omdat ik daarvoor altijd bezig was met gymnastiek. Akkoord, ik ben misschien een laatbloeier. Maar mijn pad is zo gelopen. Het heeft me gebracht tot de persoon, die ik nu was. En ik kan alleen stellen dat ik tot op de dag van vandaag altijd mijn brood heb verdiend met dansen. Nu ben ik 44 jaar. Mijn leven als danser is afgelopen. Ik ben choreograaf. En net zoals mijn periode bij het dansen proef ik van vele walletjes. Dat biedt me de kans om me te ontwikkelen in mijn beroepen. Ik heb een individualistisch karakter. Zo switch ik graag van het éne project naar het andere. Maar dat is de aard van het beestje. Ik blijf er heilig van overtuigd dat ik zo ook het beste functioneer.”

Reputatie
Als choreograaf heeft Laurent een strenge reputatie. “Vraag me niet waarom. Maar vele dansers stressen wanneer ze oog in oog met mij staan. Ik ben streng, maar rechtvaardig. Als danser heb je een bepaalde discipline nodig. Wanneer men die niet heeft, leidt het eindresultaat tot niets. Mensen beschouwen dit vaak als strengheid. Maar ach, ik zie het zo niet. Tijdens een repetitie lach ik best mee met mijn groep. Ik ben geen man, die met een stok zal slaan. Hier bij de Winterrevue werk ik bij het ensemble met mensen, die niet alleen dansers zijn. Hun opleiding is veel breder. De technische aspecten kennen ze wel. Maar ik moet hen het gevoel van de dans bij brengen. En dat is niet altijd een evidentie.”

Traditie
Laurent Flament, Stany Crets en Dirk Van Vooren. Het lijkt de heuse creatieve tripartite van de Winterrevue te zijn. “Vijf jaar geleden werd het plat opgevat om een nieuwe revueshow in Antwerpen op te starten. Eerlijk is eerlijk. Ik kende Stany Crets en Dirk Van Vooren tot dan niet. Maar we hebben elkaar goed gevonden en goed samengewerkt. Beetje bij beetje hebben we iets geschapen dat hier nog niet bestond in Antwerpen. Ondertussen zijn we aan ons vijfde jaar bezig en zijn we er nog steeds. Ik heb hier een heus familiegevoel. Tussen mij en Stany is er een wederzijds vertrouwen. Hij komt wel eens kijken. Wanneer hij het goed vindt, zegt hij ‘tot morgen’ en knikt hij glimlachend. Onze oorspronkelijke vraag was om het publiek te mobiliseren om naar onze show te komen kijken. En dat is stevig gelukt. Het vergt heel veel teamwork om het voorbereidend proces van de show tot een goed einde te brengen. Het vraagt van mij als choreograaf ook de nodige alertheid. Stany bepaalt elke verandering. Want de kleinste details tellen. Een periode zoals dit is uitputtend. Aan deze revue denk je 24 uur op 24 uur. Je staat er mee op en je gaat er mee slapen. Stany weet dat hij me elk moment van de dag tijdens deze productie mag bellen. Ik leef de revue, ik eet de revue en ik slaap de revue. Alleen zo kan het eindresultaat geslaagd genoemd worden.”

Meer info over de Winterrevue Extra Large: www.elckerlyc.be

Foto: Jan LIekens

Geef een reactie