Eva & Barbara: dancing queens uit de Winterrevue Extra Large

Hun curriculum vitae is in de verste verten niet met elkaar te vergelijken. De Nederlandse Eva Scheffers is vooral bezig met dansen en visagiewerk. Barbara Verbergt De Winter is meer actief als musicalactrice. Toch kruisen hun paden elkaar in het ensemble van de Winterrevue. Eva bovendien in een dubbelrol. Enerzijds als danseres, anderzijds als assistente van choreograaf Laurent Flament. “Voor mij is het spannend. Ik sta met het ensemble mee op het podium. Maar ondertussen hou ik wel een oogje in het zeil om te bekijken wat er allemaal op het podium gebeurt. Op dat vlak heb ik een dubbele taak. En dat maakt het best pittig. Maar ach, mij maakt het niet veel uit. Ik vind het leuk om naast iemand als Laurent te staan. Hij ontwikkelt het grote deel van de show. Wanneer hij niet aanwezig is, is het mijn verantwoordelijkheid om iedereen goed samen te krijgen en stevig te repeteren. Ik geniet er evenveel van om op het podium te staan dansen.” “Bij mij is het een heel andere verhaal”, vult Barbara aan. “Ik heb op school een opleiding dans gekregen. Maar sinds mijn afstuderen bleven mijn danspasjes vooral beperkt tot musicaldans. Kortom: iets eenvoudiger, iets minder technisch dan het pure ensemblewerk. Toen ik de vraag kreeg om hier mee te werken, heb ik geen seconde getwijfeld. Het is een uitdaging om een andere kant van mezelf hier te tonen. Geen evidentie. Je kan het spierpijn-gehalte niet meer op één hand tellen. Bij elk probleempje zijn er genoeg mensen, die je meteen kunnen gerust stellen. Fysiek is het een grote uitdaging. Persoonlijk kan ik het met geen enkele andere productie vergelijken. Bij elk nummer dat we zingen, doen we ook de backings. Dus naast het fysieke aspect, hoort er ook nog een groot deel ademhaling bij. Met een marathon vergelijken, kan ik niet. Aan een uitdaging van dat alooi heb ik me nooit eerder gewaagd.”

Eilandjes
“De voorbije tien jaar heb ik enorm veel in België gewerkt”, vertelt de Nederlandse Eva verder. “Via mijn beste vriendinnetje, die ooit in So You Think You Can Dance zat, kwam ik in contact met Laurent. Sindsdien ging de bal aan het rollen. De voorbije zeven maanden verbleef ik bijna constant in België. Dan is mijn huis in Amsterdam mijn huis niet meer. Maar ach, dat hoort er bij. Ik voel me hier thuis. En je hoort me zeker niet klagen. We hebben twee Eva’s in onze groep. Al smalend word ik wel eens de oude Eva genoemd. Zeker omdat ik al vijf jaar lang bij deze productie zit. Ik heb de Winterrevue zien groeien. Zo herinner ik me nog dat ons eerste jaar enorm hard zoeken was. Nu heb ik er meer vertrouwen in dat de vier weken repetitieproces volstaan om een knalshow te geven. Eén van de grootste krachten van deze show is dat iedereen gelijk is. Hier wordt geen onderscheid gemaakt tussen hoofdcast of ensemble. Hier werkt men met één groep samen. Iedereen is gelijk en iedereen leert van elkaar. Er zijn hier geen eilandjes.” Misreken je niet aan een Winterrevue. Het is heel veel materiaal dat je hoofd in moet”, gaat Barbara verder. “Je bent met een heel hoge intensiviteit aan het werken. Het leuke is dat ik iemand als Stany Crets nu in een andere rol zie. Vorige keer stond ik met hem op het podium tijdens de Raymond Van Het Groenewoud-musical. Nu is hij mijn regisseur. Ik kan nu met een eigen blik naar zijn werk kijken. En dat maakt het best wel fijn om een ander façet van Stany te leren kennen. Maar ach, het maakt me niet uit waar men pad me naar toe brengt. Ik zie elke kans als een opportuniteit. Of het nu dansen, zingen of acteren is. Zulke veranderingen horen nu éénmaal bij onze job.”

Meer info over de Winterrevue kan u vinden op : http://www.elckerlyc.be

Foto: Jan Liekens (groepsfoto) / Barbara & Eva (Theatertainment)

Geef een reactie