Theaterreview: Gouden Vijver (EWT)

Met de start van Gouden Vijver is de voorlaatste theaterproductie van het seizoen van 2017-2018 bij het EWT in Deurne een feit. Centraal in het verhaal staan de twee hoofdpersonages Edith en Norbert. Zij brengen voor de 48ste keer hun zomer door in hun bungalow aan een groot meer, dat ‘Gouden Vijver’ wordt genoemd. Geboren zeurder Norbert krijgt het steeds moeilijker met zijn geheugen maar Edith zorgt door haar positieve levenshouding voor de perfecte tegenpool. Dit jaar komt hun dochter op bezoek met haar nieuwe vriend. Die vriend heeft een zoontje en dat geeft de eeuwige knorpot een schok. Ook de ontmoeting tussen de dochter en haar oude vlam, de postbode, brengt leven in de brouwerij.

Voor het EWT is de keuze van Gouden Vijver een opvallende stap. Waar bij eerdere ‘bijgewoonde’ theatervoorstellingen van dit theater de kaart van de vingervlugge deurenkomedie werd getrokken, kiest men bij dit theaterstuk voor een eerder tragikomische touch. Dit valt meteen op wanneer je in de zaal zit. Het centrale thema bij Gouden Vijver blijft de thematiek rond het ouder worden. Net omwille van dit onderwerp kiest regisseur Door Vanboeckel voor een vertellende aanpak van dit stuk. Het tempo ligt trager, het geheel komt diepgravender over, maar net hierdoor komt de thematiek van het verhaal naar boven. Opvallende wist-je-datjes: Will Ferdy vierde zijn 91ste verjaardag tijdens de première van Gouden Vijver. Voor acteur Ben Bervoets was het zijn ‘eerste keer’ als acteur op het podium in een EWT-theaterstuk. En als ik sterren moet uitdelen, geef ik er vijf aan ‘jonkie’ Matteo Heyrman. In zijn rol als Billy is hij de energiebom op het podium, die het verhaal de nodige ‘schwung’ bezorgt.
Meer info over Gouden Vijver kan je vinden op:
http://www.ewt.be/producties.php

Meer foto’s van de première kan je vinden op:
http://www.showbizzsite.be/fotoboek/diverse-2018-gouden-vijver-premi%C3%A8re-ewt-theater-2018-in-deurne

Foto: Jan Liekens

Geef een reactie