Belgian Giantsdynamite in Lapland

Om het in wielertermen uit te drukken: Telenet Giants Antwerp hebben hun start niet gemist in de voorronde van de Champions League. Met een banddikte werd de eerste Europese wedstrijd bij het Zweedse Lulea gewonnen.

Champagnebasket was het niet. Maar het is zo klaar als pompwater voor de return nu donderdag in de Lotto Arena. Met een einduitslag van 79-81 is een winst, een draw of een nederlaag met één punt voldoende voor de kwalificatie voor de tweede voorronde van de Champions League tegen het Russische Novgorod. Toch was er een opvallende trend merkbaar in Giants-land. Maar liefst 46 van de 81 punten werden gemaakt door Belgen. Bijna 60% als het ware. Het was nog niet zo lang geleden anders bij de Giants. Het was ooit anders bij de Giants. Zo schreef ik vorig seizoen nog een blogje met de veelzeggende titel 4 op 84 over het gebrek aan Belgische puntenmakers bij de Giants. Het waren vooral Dennis Donkor en Hans Vanwijn die Europees hun kunnen lieten zien. Beiden maakten 14 punten. Champagnebasket was het voor Hans Vanwijn en Dennis Donkor nog niet. Daarvoor moet eerst de Zweedse muur definitief gesloopt worden. Maar goed begonnen is duidelijk half gewonnen. Het leek wel Belgian Dynamite in het verre Lapland.

Is de tendens van dit seizoen met dit opmerkelijke Belgische puntenpercentage gezet? Want waar vorig jaar de Belgen geblesseerd moesten toekijken of er niet aan te pas kwamen, is dit een opvallende aardverschuiving. Op het einde van het seizoen sneuvelde de Giants met het zicht op de eindstreep met een beperkte spelerskern. Nu lijkt het wel helemaal anders. De kern lijkt breder. De Belgen geven thuis. Dat zal de fans in de Lotto Arena plezier doen. Met een goede balans in de kern kan het verhaal misschien nét dat tikkeltje langer duren. En wie weet? Ik durf nog niet in een glazen bol kijken. Maar goed begonnen is duidelijk half gewonnen. Het was Belgian Dynamite daar in het verre Lapland. En dat staat nu reeds als een paal boven water.

Geef een reactie