Greet en de vloek van de Meesterbakker

Bake Off: het is mijn programma van de voorbije zomer. Ik kan het niet meer ontkennen. Vooraf durfde ik nooit inschatten dat een bakprogramma zodanig mijn zomerschema zou beheersen. En geloof me: er zijn heel wat bakprogramma’s op televisie te bewonderen. Zo heb je Great British Bake Off, Bake Off Vlaanderen en Heel Holland Bakt. Het principe is heel eenvoudig. Wekelijks krijgt de beste bakker de titel van Meesterbakker en moet de minst goede bakker het spel verlaten. Wie op het einde overblijft, krijgt de opperste bekroning. Opvallend is dat rond het fenomeen Meesterbakker bij deze Bake Off-programma’s vaak een vloek hangt.  Ik heb in de Engelse versie éne zekere Richard wel 5 keer de titel Meesterbakker zien bemachtigen en alsnog naast de hoofdprijs zien grijpen. Maar 5 keer Meesterbakker worden is zowat het maximum dat ik zag. Het omgekeerde scenario zie je vaker. De Meesterbakker moest in de week na zijn moment de gloire zijn of haar boeltje pakken. Een slecht weekend … , het kan gebeuren.

Ook in Vlaanderen is de vloek van de Meesterbakker al gekend. Bake Off Vlaanderen is nog maar twee weken bezig. En het eerste ‘slachtoffer’ is een feit. Waar Greet De Ridder in de eerste uitzending fier was op haar titel van Meesterbakker, werd het één week later al een onverwachte exit.  Macarons bakken lukte voor geen meter. Een slecht weekend …. , het kan gebeuren …

Maar zo blijft Bake Off onvoorspelbaar en toont het een venijnig kantje. Je kan drie goede weken op rij hebben. Bij een slechte vierde week is het game over. De titel Meesterbakker zegt niet altijd alles.  Voor Greet is er slechts één troost. Naast school blijft bakken in haar leven nog altijd cool.

Foto: Jan Liekens

 

 

Geef een reactie