Spek met eieren

Vroeger op school werden we tijdens de gymnastiekles altijd gerangschikt op lengte. De kleinsten vooraan en de grootsten achteraan. Haalt het bij u ook herinneringen naar boven? Bij mij wel …. Zeker omdat ik al vroeg een fameuze groeischeut kende, halen de gevolgen hiervan me nog steeds bij. Eén van de voordelen van mijn groeipijnen was dat ik mijn klasgenoten altijd vanuit een ere-zetel kon bewonderen. Een plekje bij de VIPS was immers altijd gereserveerd. In mijn leven was ik al snel de 1m80 gepasseerd. Alleen … zal ik nu als bijna veertiger het record van de Slowaakse basketbalspeler Michael Fusek nooit evenaren. Met zijn 2m21 is de nummer 6 van de Waalse topploeg wellicht één van de grootsten ooit op een Belgisch basketbalterrein.

Het fenomeen Fusek kende ik niet. Tot nu …
Afgelopen vrijdag ging ik naar een basketbalwedstrijd tussen Antwerp Giants en Spirou Charleroi kijken. Onze reus uit Charleroi springt met zijn 2m21 onmiddellijk in het oog. Je nek doet er spontaan pijn van om naar boven te kijken. Wat is die man groot zeg ? Op de tribunes in de Lotto Arena kwamen herinneringen naar mijn oma boven. Ze fluisterde me vroeger altijd toe: “Je moet basket spelen met jouw lengte.” Alleen was ik te koppig om haar te geloven. Actief sporten, ik had er vroeger een broertje aan dood. En toch … had ik maar naar haar geluisterd ….

De ranke slanke Michael kwam vanuit het verre Slowakije naar België toe … Met oma’s zegen ging hij volop voor het basketbal. Alleen zat de Spirou-reus in de match van de Giants voortdurend op de bank. Zijn coach liet hem amper 5 minuten spelen. Eens hij op het terrein stond, had hij een probleem met het Antwerpse ‘beast’ Gavin Ware. Gavin is 2m06 groot en heeft 122 kilo spieren – droog aan de haak. Gavin heeft ook naar zijn oma geluisterd. “Eet maar goed je spek en eieren op, Gavin … Dat je later groot en sterk wordt … “ Hij heeft hard gewerkt. Oma’s wil is wet. Zelfs een kapotte bril en een zere rug weerhielden hem met zijn power er niet van om in overtime te scoren. De Lotto Arena werd gek … en ik begon te watertanden naar die spek met eieren van weleer.

Geef een reactie