Theaterreview: Once (De Speling)

De musical ‘Once’ van De Speling ging vorig weekend in de Rode Zaal van het Fakkeltheater in première. Het mag gezegd en geschreven worden. Deze Vlaamse versie van de out of the box-musical is er ééntje om duimen en vingers vanaf te likken. Het verhaal van Once gaat over een Ierse muzikant en een Tsjechische immigrant, die in de straten van Dublin worden samengedreven door hun muziek. In de loop van een turbulente week evolueert een onverwachte vriendschap en samenwerking snel tot een krachtig maar gecompliceerd liefdesverhaal, onderlijnd door emotioneel geladen folkmuziek.

Eerlijk is eerlijk … De Speling zet met een eigen versie van ‘Once’ vooral het begrip muzikaliteit centraal. Al vanaf het moment dat je in de zaal komt en de cast aan het jammen is, is het al van dattum. I’m Into folk mag u dan misschien van The Radio’s kennen. Op de musical is veeleer We’re Into folk van toepassing. Het fraaie resultaat van een zeer intensief repetitieproces van 4 maanden, dat hieraan vooraf ging.  

Voor theater- en muziekkenners zitten in de cast twee ietwat bekendere namen. In vervlogen tijden speelde hoofdrolspeelster Nayat Sari mee bij het Achterland in ’t Strand van Sint-Anneke. En met haar rol als ‘Het Meisje’ in ‘Once’ speelt ze ongetwijfeld de rol van haar nog prille leven. Het spat er gewoon af dat hier weken en maanden aan vooraf ging.

En wat te zeggen van Wouter De Clerck. Voor het grote publiek is hij de man, die tijdens Idool 2004 een fraaie tweede plek haalde, met Walking in Memphis een top 10-hit scoorde en nu zich heeft verdiept in het theaterwerk. Wouter speelt de rol van Billie, a rebel without a cause. Maar hij speelt het op zijn Wouters, met zijn eigen flair en charisma en natuurlijk met de niet te miskennen Antwerpse touch. 18 jaar later blijkt er in de rocker van weleer nog een geslaagd Antwerps komisch acteur in verscholen te zijn.

Valt het u op … Ik spui maar al te graag heel veel lof over de musical Once. Maar het zou fout zijn om alle lof te fixeren naar Nayat en Wouter toe. Once is het resultaat van intensief teamwork en vooral één brok muzikaliteit waarin elk schakeltje zijn rol speelt. Regisseur Jakob Verdoodt heeft van een groep mensen een mooi team gemaakt. En dat zie je op het podium een musical, waar je gewoon goed gezind naar buiten gaat. We’re Into folk, remember … Maar haast u, de musical speelt nog maar 1 weekend.

Meer info kan u vinden op: www.de-speling.be

Bekeken op 29 mei in De Rode Zaal van het Fakkeltheater

Foto: Melissa Verhulst

Geef een reactie