Theaterreview: De Volkstuintjes (Take Twee Producties)

Een komedie met een volks karakter draagt Take Twee Producties hoog in het vaandel. Met het prille lentezonnetje in het achterhoofd voelden ze de noodzaak om zich in ‘De Volkstuintjes’ te wagen. Centraal in het verhaal staat het café: De Volkstuintjes. Een plek waar heel wat markante figuren de revue passeren. En eerlijk is eerlijk. Met De Volkstuintjes heeft Take Twee Producties één van zijn beste producties van de voorbije jaren op de bühne gebracht. Heel veel puzzelstukken pasten in elkaar als een sleutel op de deur.. 

Door de keuze voor heel wat jongere acteurs (Gitte Malfait, Floor Van den Eijnden en Ruben De Cock) kreeg de verhaallijn een zekere fraîcheur, Ook het volkse DNA van Take Twee Producties kreeg door hun ‘jonkies’ prompt een andere look. De Oscar van deze voorstelling is wat bij betreft voor Marc Schoeters. Door zijn rust op de set was hij een verademing om bezig te zien. Hierdoor kregen de humoristische noten (Ben Bervoets, Roy Miner en Linda Dhaene) vrij spel om zich op komisch vlak in de verf te zetten.’   

Dit alles maakt De Volkstuintje als komedie zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. Maar eerlijk is eerlijk. Take Twee Producties flirt graag met de grenzen van ‘de volkse komedie.’ En daar moeten ze naar mijn gevoel aandacht aan besteden. Een ‘te grote overkill’ aan volkse figuren kan bij het publiek ‘een too much’-gevoel scheppen. Voor auteur Ben Bervoets is ‘Kill your darlings’ een gouden tip, die we hem graag willen meegeven. Ben is een man boordevol ideeën. Maar soms is een goed idee schrappen een gouden zet, die het geheel beter maakt. Neem nu het ‘dubbele einde’ van de Volkstuintjes. Als 1 + 1 = 3 is, mag dat van mij best. Maar in mijn memorie was het eerste einde méér dan genoeg om de voorstelling op de beste manier af te ronden.

Met De Volkstuintjes heeft Take Twee producties een goede voorstelling in handen. Met een verfrissende cast is hun missie zeker geslaagd. Het enige werkpunt is dat ze moeten waken om de ‘overkill’ in het verhaal niet de bovenhand te laten halen. Kill your darlings. Dan zullen de Volkstuintjes in de  volle 100% glorie floreren.

DE VOLKSTUINTJES | Fakkeltheater

Bekeken op 15 april 2022 in de Kleine Fakkel

Foto: Bart Liekens

Geef een reactie