Theaterreview: School of Rock (The Singing Factory)

Met School of Rock heeft The Singing Factory een primeur te pakken. Voor het eerst in de geschiedenis van deze musical wordt het immers op het Europese vasteland gespeeld. Het verhaal is alom gekend. Centraal in het verhaal staat Dewey Finn, een ruziemaker en een matig gitarist die zich een ster waant. Wanneer hij door zijn band wordt buiten gegooid gaat hij wanhopig op zoek naar werk. Uiteindelijk klopt hij aan bij een school en komt hij als leerkracht voor de klas te staan. Dan begint het verhaal van School of Rock.

Met hun versie verloochent The Singing Factory hun DNA absoluut niet. Enerzijds is er de vertaling de regie van rijzende ster/Vaste waarde/mnm-stem/creatieve duizendpoot Wanne Synnave, aangevuld door één brok enthousiasme van een heleboel jong muzikaal geweld.  er Door hun energie alleen al, loop je bij het bezoek van de musical het risico op éénder welke verkoudheid omdat het dak er keer op keer afvliegt. U weze gewaarschuwd alvast.

Veel heeft te maken met de Vlaamse Dewey Finn alias Jervin Weckx. Met de geest van Jack Black in het achterhoofd, neemt hij de vertolking van de rebelse rocker/leerkracht op zich. Een vertolking, die geen lachertje is. Dewey staat immers meer dan 80% van het verhaal op het podium. En dat maakt het niet eenvoudig voor een acteur. Tijdens de voorbereidende gesprekken noemde Jerwin School of Rock wel de ‘ultieme bikram-musical’ omdat hij zich als één energiebom keer op keer in het zweet werkt. En hoe … Wie nog een bezoekje plant aan School of Rock, fasten your seatbells … als orkaan Jervin losbarst.

Om de rust naast Jervin wat te bewaren, neemt ‘de nachtegaal met de engelenstem’ An Lauwereins de rol van Rosalie Mullens op zich. Op het podium zijn ze twee karakteriele tegenstellingen. Maar opposites, duidelijk attracts. De mayonaise plakt tussen deze twee zoals het ook bij de de goudgele gebakte frietjes van de frituur hoort te zijn.

Kortom: School of Rock is een avondje of een zondagnamiddagje uit van de bovenste plank. Puur amusement, waar na je goed gehumeurd het Zuiderpershuis verlaat. Een energiebom met het ritme van een straaljager. En tja … het minpunt lijkt nog altijd voor de mater familias ‘Tinne’ van The Singing Factory te zijn. Keer op keer moet zij de dakwerkers laten komen om het dak te herstellen nadat deze jonge enthousiaste bende hun voorstelling achter de rug hebben. Want over het dak van het Zuiderpershuis maak ik me na 3 weken School of Rock wel degelijk zorgen. Rock’n’Roll is in the house. Hell yeah!

School of Rock bekeken op 7 november 2021 in het Zuiderpershuis

De musical loopt nog tot en met 21 november 2021

Meer info over de voorstelling kan u vinden op: www.thesingingfactory.be

Foto: TSF

Geef een reactie