Groeten uit Dijon: Hans Vanwijn

Eén van de opmerkelijkste transfers van het basketbalseizoen is de overstap van Hans Vanwijn naar het Franse Dijon. Een gesprekje met de beste Belgische basketballer van een onderbroken competitie. Een goede Vanwijn behoeft immers geen krans. “Sinds 1 augustus ben ik verhuisd naar Frankrijk. Ik woon op een appartement in een rustige buurt een klein stukje buiten het centrum van Dijon. De mensen hier in het gebouw kennen me al. Ze spreken mij hier geregeld aan dat ze uitkijken naar het komende seizoen. Dus de verwachtingen liggen hoog.”

Seizoensopener tegen Bako
Het heeft uiteindelijk toch eventjes geduurd vooraleer Hans de stap naar het buitenland zette.  ‘Het was altijd al mijn doel om in het buitenland te spelen in een grote competitie. Mijn voorkeur ging uit naar een top 8-club. Nadat ik in mijn eerste Antwerpse jaar een goed seizoen had neergezet, was er al even sprake dat ik naar het buitenland zou vertrekken. Uiteindelijk heb ik dan toch beslist om mijn contract uit te doen. Achteraf gezien was dit misschien wel de allerbeste beslissing. Het groeiproces tijdens die twee laatste seizoenen als Giant op en naast het veld was enorm groot.”, vertelt Hans.‘De tijd was rijp om een stapje hogerop te gaan. Met Dijon heb ik nu die kans gekregen. Dus ik kijk er enorm naar uit om tegen nieuwe tegenstanders in nieuwe arena’s te spelen. Onze eerste competitiewedstrijd op 25 september wordt er trouwens eentje met een Giant-strikje aan. Dan spelen we thuis tegen Asvel, het team van Ismaël Bako.”

Hoge verwachtingen
Bij een team als Dijon liggen de verwachtingen een vrij hoog. “Ze wonnen vorig jaar de beker van Frankrijk en stonden gedeeld eerst in de competitie met topclubs als Monaco en Lyon. Ook werken ze in september nog de beslissende match van de 8ste finale van de Champions League van vorig jaar af. Bij winst zou het kunnen dat dat ik nog eens Final Four of liever Final 8 kan spelen in dit geval. Mijn doel is om dit seizoen opnieuw mee te draaien in de top van de competitie en hopelijk de volgende ronde in de BCL te halen.”

Speler van het Jaar
Hans werd in zijn laatste Belgisch seizoen verkozen tot beste basketballer van het jaar. ‘Ik vond het een hele eer dat ik werd uitverkozen. De afgelopen seizoenen zat ik er toch een paar keer heel dicht bij. Dan is het leuk om eens een prijs te winnen. Wanneer je de erelijst bekijkt, zie je er toch een hele resem grote namen op staan. Het doet me wat om daar tussen te staan. Door Corona was de bekerfinale tegen Charleroi mijn laatste wedstrijd voor de Giants. Wanneer ik geweten had dat dit mijn laatste wedstrijd als Giant was, had ik er misschien nog meer van genoten. De bekerwinst deed me enorm veel deugd. Alleen vond ik het jammer dat we de kans niet kregen om nog playoffs te spelen. De dubbel halen was pas echt de kers op de taart. Ik heb zoveel mooie momenten meegemaakt bij de Giants. In het eerste jaar bereikten we voor het eerste de finale na de buzzerbeater tegen Charleroi. In het tweede jaar was er de onwaarschijnlijke Champions League-campagne. Het derde jaar mocht ik winnend afsluiten met de Beker van België. Stuk voor stuk momenten, die ik voor altijd zal koesteren.”

Basketbalkampen
Eén van Hans zijn absolute topprojecten is het realiseren van basketbalkampen voor jongeren. ‘Ik ben daar op jonge leeftijd mee begonnen. Dat wil ik echt uitbouwen. Aangezien de kampen steeds in de grote vakantie doorgaan, maakt het geen verschil uit dat ik in Frankrijk of in België speel. We zaten nu aan 3 locaties (Antwerpen, Lommel, Beringen). Volgend jaar zou ik daar nog graag een 4de willen aan toevoegen ergens in Vlaams-Brabant. Daar zijn we nu al mee bezig. Mijn doel is om ooit na mijn carrière kampen te kunnen geven verspreid over heel Vlaanderen. Heel België blijft mijn droom. Maar daarvoor moeten we eerst nog heel wat ervaring op doen.

Papa Hans
Ten huize Vanwijn is er gezinsuitbreiding op komst.  ‘Vroeger had ik nooit verwacht dat ik op mijn 25ste al papa zou zijn. Maar eerlijk gezegd kijk ik er wel naar uit. Het zal natuurlijk niet makkelijk zijn met het drukke seizoen en al die wedstrijd. Maar het geeft inderdaad wel een boost omdat ik er voor moet zorgen dat mijn gezin niets te kort komt.”

Foto: Serch Carrière

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.