Jeroen Maes: De contactspeurder op het theaterpodium

Jeroen Maes opent de theaterdebatten in het Fakkeltheater. Met zijn ‘Prethuis’ brengt hij de humoristische monoloog ‘De Contactspeurder’ als seizoensopener na een lange periode van stilte door de Coronamaatregelen. Vanaf 27 augustus is hij daarmee te zien in het Antwerpse Fakkeltheater. ‘Tijdens de lockdown zag een tournee in het najaar van 2020 steeds moeilijker worden’, vangt Jeroen het gesprek aan. ‘Daarom heb ik met Het Prethuis een plan B bedacht om aan de theaters aan te bieden. Omdat in het nieuws toen de ‘ontsporing’ van de ‘contracttracing’ aan bod kwam, leek het me leuke materiaal om hierrond een komische monoloog te schrijven. Er was een karrevracht aan materiaal: Gaande van voice mails, misverstanden tot foute nummers. Ik heb met een echte contactspeurder gesproken. Daar kreeg ik veel te horen over hoe alles in zijn werk ging en wat er allemaal mis kon lopen. Ik kwam al snel te weten dat de kranten zeker niet overdreven. Deze verhalen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van het stuk. Alleen blijft dit een fictief verhaal. Geen enkele van de gesprekken uit de Contactspeurder zijn werkelijk gebeurd. De Contactspeurder is vooral een amusante voorstelling, waar je ook een inkijk krijgt in hoofdrolspeler Raf zijn privéleven. Je ziet ook hoe zijn opleiding tot stand kwam. Ik ben vooral nieuwsgierig naar de reacties op De Contactspeurder vooral van uit het publiek. Er zal een verspreiding zijn in de zaal. Mensen dragen een mondmasker. Maar wat mij betreft , … mogen ze zich compleet laten gaan op het vlak van de glimlach dan toch … ‘

Monoloog
Na enkele maanden stilte terug op de planken staan blijft een spannend gegeven ook voor een ervaren rot als Jeroen Maes. ‘Persoonlijk ben ik heel benieuwd hoe het is om na de ‘lockdown’ terug op het podium te staan. Het geeft best wel de nodige kriebels in de buik. Ik heb een productieve schrijfperiode achter de rug. Zo raakten drie theatervoorstellingen kant en klaar tijdens de lockdown. Vanuit Het Prethuis wilden we het najaar niet overslaan omdat we ons trouwe publiek ook iets wilden aanbieden. Alleen moest het een leuk idee zijn dat op het programma stond. Ik ben er van overtuigd dat we met De Contactspeurder een fijne voorstelling kunnen maken. Weekendje Bouillon wordt hoedanook uitgesteld naar latere datum. Ik hoop dat we met Frank & Francine in het voorjaar van 2021 met een toffe groep acteurs de ‘boer’ op kunnen. Dat blijft nog altijd het fijnste van het theatervak.’

Meer info over De Contactspeurder:

https://www.prethuis.be/

Foto: Het Prethuis

Geef een reactie