Gewoon Emelien

De wereld is klein. In heel mijn leven bracht ik één keer een bezoekje aan het afstudeerproject van het 7e jaar Musical in Antwerpen. Op de bühne stond toen de nobele onbekende Emelien Raats. Nu enkele jaren later …. timmert Emelien aan haar professionele weg. En het gaat haar voor de wind. Zo was ze tijdens het voorbije theaterseizoen te zien als Linda in het fel bejubelde Blood Brothers. Dat leverde haar een mooi stekje op in ‘Speed The Plow’, het derde stuk van het jonge theatergezelschap Mémoire Perdue met een hoog #metoo-kantje. Aan de zijde van ervaren rotten zoals Hans Ligtvoet en Wim Danckaert vertolkt ze de rol van secretaresse Karen. Een dame met een duidelijk verborgen agenda. Ik ontmoet Emelien op de Antwerpse Grote Markt. Ze kwam net van de repetities. En de zin om een stevig gesprek te voeren, had ze wel degelijk. “Ik weet van mezelf niet zo goed of ik meer actrice of meer zangeres ben. Met musical kan ik beiden doen. En daar geniet ik enorm van. Ik sta ook enorm vaak op het podium als zangeres of als backingvocal. Bij Speed The Plow is het de allereerste keer dat ik een stuk speel met zo veel tekst. Dat voelde ik al aan vanaf de eerste lezing. Ik ben gewoon om mijn verhaal al zingend te brengen. Nu heb ik grotere blokken tekst met moeilijkere woorden, die ik uit mijn hoofd moet leren. Samen met mijn compagnons de route Hans en Wim moeten wij ons verhaal als één groep kunnen brengen. Vanaf het moment dat één iemand mist, vallen we eruit. Als actrice is dat heel confronterend. Want net dan valt het hele momentum weg. Dergelijke stukken spelen is de realisatie van een droom. Ik had nooit gedacht dat ik zo snel na mijn afstuderen me aan zoiets zou mogen wagen. Als actrice heb ik echt niet te klagen. Ik ben nu een dik jaar afgestudeerd. En ik had voortdurend werk. Van musical naar theater tot een regieopdracht met Rikkert Van Dijck. Samen gaan wij een kerstmusical regisseren, die Luc Stevens ooit begon. De mooiste omschrijving is de variatie van dingen, die ik doe. Net dat maakt het voor mij heel boeiend om hiervan te mogen proeven. Tijdens het repetitieproces en op het podium leef ik inderdaad in een droom.”

Van Blood Brothers naar Speed The Plow
De weg naar Speed The Plow verliep voor Emelien via Blood Brothers. “De mensen van Mémoire Perdue zagen mij op het podium tijdens Blood Brothers. En daar ben ik opgepikt. Blood Brothers was één van de allermooiste dingen, die ik in mijn nog jonge carrière mocht doen. Linda was een fantastische rol om te spelen. Elke avond was het zodanig emotioneel dat we met heel de groep aan het vechten waren tegen de tranen. Het is niet evident dat je in een theaterstuk alle levensfases van een personage mag spelen. Automatisch kijk je dan ook naar jezelf. Meer bepaald: hoe je persoonlijk was toen je 7 jaar oud was. Als extra pigment mocht ik samen op het podium staan met allemaal vrienden van het Brusselse Conservatorium. Mooier kan het toch niet zijn. Zeker als je zo veel waardering krijgt van het publiek en de theatermakers. Er waren zelfs mensen die tot drie keer toe kwamen kijken.”

Speed The Plow : de eerste lezing
Hans Ligtvoet en Wim Danckaert zijn twee ervaren rotten met heel wat kilometers op de teller. Het was niet evident voor Emelien om haar weg tussen beide heren te zoeken. “Ik herinner mij nog altijd de eerste lezing. Wij zaten allemaal rond de tafel. En Wim en Hans hadden een interpretatie van jewelste klaar. Ik was al blij dat ik mijn tekst goed uitgesproken kreeg (lacht). Maar ach, het zijn twee schatten. En dit in de gepassioneerde regie van Nick Delafontaine. Ze hebben me allemaal tof begeleid en ondersteund. Tussen ons is er ontzettend veel vertrouwen onderling. Wanneer ik vragen heb, durf ik ze ook stellen. Samen gaan we op zoek naar een oplossing. Net in zulke atmosfeer is het heel aangenaam om te vertoeven.”

#metoo
De ondertoon van Speed The Plow is #metoo. “Ik heb me zeker wat verdiept in de wereld van #metoo. Gewoonweg om mijn personage van Karen een beetje te staven. Het is vooral een beetje loskoppelen van hoe Emelien het zou aanpakken en hoe Karen het zou benaderen. Als ik ‘als Emelien’ mijn naam fout hoor zeggen, reageer ik. Dat doet Karen in dit verhaal niet. Ze lijkt heel naïef. Maar ze heeft wel een bepaalde toon in haar boodschap. Ze is slimmer dan beide heren samen (lacht). Het onderzoek bij mezelf naar hoe zowel Emelien als Karen zouden reageren is boeiend. Linda uit Blood Brothers lag veel dichter bij mezelf. Ik wou er wel eens van proeven hoe het voelt om iemand te spelen die mijlenver van mij afligt. Zeker op menselijk vlak is dat een fascinerende leerschool.”

Podiumbeest Emelien
De roots van Emelien liggen in Wortel. “Ik vind het wel ‘cool’ van mezelf dat ik tot nu toe in deze creatieve wereld een heel mooi parcours mocht afleggen. Het podiumbeest zat altijd al in mij verscholen. Maar ik had er geen flauw benul van dat ik hiervan mijn beroep kon maken. Je moet weten dat ik de kunsthumaniora in Turnhout heb gevolgd. Meer bepaald: als klassieke zangeres. Ik deed dat wel graag. Maar ik had niet echt een grote voeling met de talen. Het kwam niet bij mij binnen. Tot op het moment dat ik musical ontdekte. Ik mocht zingen in het Nederlands. Geloof me … Er ging een wereld voor me open. Na een ingangsexamen bij het 7e jaar Musical in Antwerpen, mocht ik eindelijk beginnen. Ik had nog nooit gedanst, nog nooit theater gespeeld … alleen maar klassiek gezongen. Maar het zorgde voor een waanzinnige verandering in mijn leven. Ik bloeide als mens helemaal open. Nadien trok ik naar Brussel. Na een heftige maar leerrijke periode ben ik daar afgestudeerd. En nu zit ik hier: Gewoon Emelien.”

Meer info over Speed the Plow van Mémoire Perdue kan je vinden op:
www.memoireperdue.be

Foto: Goele Bormans

 

 

 

 

Geef een reactie