Theaterreview: NU (Claudia de Breij)

Van tijd tot tijd trek ik als Theaterbelg over de landsgrenzen om de Nederlandse theaterproducties van dichterbij te kijken. Ook dit weekend nam ik de trein richting Amsterdam. Op mijn verlanglijstje stond de Claudia de Breij-show Nu. Bij ons in Vlaanderen is haar naam niet bekend. Maar in Nederland is ze een gerespecteerde zangeres (van de klassieker Mag ik dan bij jou), presentatrice (zo was ze ooit te zien als host van Thank God it’s Friday en De Wereld Draait door) en is ze de trotste eigenaar van de Louis Davidsring, die ze kreeg van Herman Van Veen.

Haar show NU gaat over de angst dat de oorlog komt en je moet gaan schuilen. Maar ze vraagt zich of je er iets aan kan doen? Ze is vrolijk hoor, daar niet van, maar ook een beetje bang.  Ga je de golven van de geschiedenis te lijf zoals Willem van Oranje, zoals Mahatma Ghandi of toch zoals Piet van de lokale fanfare uit het dorp van haar jeugd? Stuk voor stuk blijft het een gewichtige materie die ontzettend licht naar het publiek toe wordt gebracht.

Het was de derde keer, dat ik de leading lady van het Nederlandse cabaret bezig zag. En het mag gezegd en geschreven worden: de Breij is wat je noemt, iemand die voortdurend investeert in haar vak en zienderogen groeit. De voorbije twee shows waren al van een bijzonder hoog niveau. De show NU mag ze ‘gewoonweg’ aan dit rijtje toevoegen. Gevat, maatschappelijk relevant en ook een breed muzikaal palet tonend.  Ik vraag me af of er iets is dat de Breij niet kan? Ik betwijfel het …. Maar alleen vrouwlief Jessica zal het antwoord kennen. De show NU werd bovendien nog extra gepeperd met een zelden gezien spetterend einde en een vestimentaire verrassing voor enkele fans uit de zaal.

Bij enkele andere reviews werd Claudia de Breij omschreven als iemand uit de eredivisie van het Nederlandse Cabaret. Forget it .. Daar ben ik het niet mee eens. Naar mijn gevoel is deze vrouw die fase al lang ontgroeid. Ze strijdt al enkele jaren mee met de Champions League-ploeg voor de cup met de grote oren. Voor Belgen, die één van de beste shows in Nederland van de voorbije jaren een keertje willen bekijken, is er goed nieuws. De show staat nog in het najaar van 2018 en het voorjaar van 2019 gepland over heel Nederland. Akkoord, u moet er wel de grens voor over. Maar ach, wanneer u zoals ik een gezellig uitstapje plant naar onze Noorderburen is dit een inspanning waarvan u zeker geen spijt zal krijgen.

Bekeken op 2 juni 2018 in het Amsterdamse Delamar Theater
Meer info over Claudia de Breij kan u bekijken via: http://www.claudiadebreij.nl

Geef een reactie