De studiewereld van Olivia Simmons: Thanatopraxie

Ik heb een uitdaging voor u. Probeer eens het woord thanatopraxie vliegensvlug vijf maal na elkaar uit te spreken zonder over uw tong te struikelen. Het is een huzarenstukje om dit te verwezenlijken. Laat staan dat het een woord is dat je over je lippen krijgt tijdens een bezoekje aan een discotheek. En het is helemaal niet evident om er een babbeltje over te doen. Maar onlangs gebeurde het toch. Ik was te gast tijdens de voorstelling van de Miss België-finalisten. Omdat ik een nieuwsgierige Aag ben, heb ik een hulplijn gebruikt om te ontdekken wat dit woord te betekenen. Blijkbaar studeerde één van de dertig mooisten van het moment deze opmerkelijke studie.  Meer bepaald: Brussels ‘schuenste’ Olivia Simmons. Via via kwam ik te weten waar de professionele ambities van deze bevallige schone liggen.

Ik verlos u even uit uw lijden. Thanatopraxie is het representabel krijgen van een overledene zodoende dat de nabestaande op een waardige manier afscheid kan nemen. Niet meteen iets dat je verwacht van een jonge vrouw qua studie. Maar naar haar eigen zeggen maakte het overlijden van haar grootouders iets los in de piepjonge Olivia. Iemand moet het doen vertrouwde ze me toe. En werkzekerheid lijkt nu al gegarandeerd. Het is naar Olivia’s gevoel enorm  belangrijk dat mensen op een waardige manier afscheid kunnen nemen.  Haar familie keek in het begin vreemd op. Maar nu is het een deel van haar leven geworden.

Met haar 1m68 had ze nooit verwacht dat ze tot in de finale van Miss België zou raken.  Ze nam deel omdat ze  eens van de ervaring wou proeven. Maar nu ze er éénmaal is, hoopt ze het kroontje aan de hoofdstad te schenken. Of het zo ver gaat komen, weten we begin januari. En toch .. is Olivia er in geslaagd om mij één woord te leren: Thanatopraxie. En dat zal ik nooit vergeten. Dat is al een verdienste op zich.

Foto: Jan Liekens

Geef een reactie