Op weg naar de Miss België-kroon?: Aude Vlerick (17, Bonheiden)

Spiegeltje Spiegeltje aan de wand. Wie wordt de mooiste van heel Belgenland? Aanvankelijk waagden meer dan 200 jonge dames hun kans om het kroontje van Miss België 2024 te veroveren. Na de  regionale verkiezingen is het nu tijd voor de nationale preselectie. Hieruit worden de uiteindelijke finalisten gekozen. Eén van de nog overblijvende kandidaten is de 17-jarige Aude Vlerick uit Bonheiden. ‘Een aantal jaar geleden had ik een eetstoornis. Dat zorgde er voor dat ik in het ziekenhuis ben beland. Ik  heb heel hard gewerkt om er doorheen te raken en te staan waar ik nu sta. Ik ben er zo goed als doorheen. Daarop ben ik ontzettend fier.  Alleen besef ik dat het iets waar ik heel mijn leven lang alert zal moeten voor blijven. Mijn drijfveer om deel te nemen ligt dus in een persoonlijk leerproces en groei voor mezelf en om eventuele taboes te doorbreken. Want rond een eetstoornis heerst bij het grote publiek nog altijd heel wat negativiteit.’

Keukenprinses
Ook aan creativiteit hecht Aude zeer veel belang.  ‘Ik was altijd al een creativiteit. Zo heb ik tekenacademie gevolgd, heb ik op de techniekclub in Mechelen gezeten en leefde ik me graag uit in de keuken. Toen mijn eetstoornis de controle overnam, heb ik voor mezelf daar terug de balans in moeten vinden. Maar nu is dat weer helemaal in orde. Zo kook ik met plezier elke dag.’

Chirurg
Aude studeert nu voor de examencommissie. ‘Ik droomde er van om vroeger chirurg te worden. Maar ik ben door omstandigheden daar heel ver van afgeweken. De laatste heb ik door omstandigheden niet veel les op school gevolgd. In het 2e en 3e middelbaar was er corona. Dan kwam mijn eetstoornis op de proppen. Toen  zag ik het niet meer zitten om les te volgen met medestudenten, die jonger waren dan ik zelf. Daarom is mijn keuze op de examencommissie gevallen. Ik ben wat je noemt een plantrekker. Daarom heb ik ook deze stap gezet. Ik zie wel wat er nu op mijn pad komt. Alles kan en alles mag.  De poorten van de wereld staan voor mij helemaal open … ‘

Foto: Christelle Verstraete

Geef een reactie