Nicolas Van der Veken: ‘De koningen van het reünieconcert.’

De terugkeer van TMF voor één dag bracht ook Janez Detd. naar de Antwerpse Stadsfeestzaal. Met hun cover van ‘Take on Me’ van A-HA scoorden ze in 2000 een monsterhit. ‘Met Take On Me’ explodeerde alles’, doet frontman Nicolas Van der Veken achter de schermen zijn relaas.  ‘Plots werden we op Radio 2 gedraaid. We werden zelfs voor hun zomertour gevraagd. Maar daarop zij we toen niet ingegaan.  Met het punkrockgenre is Janez Detd. wel populair geworden. Toch ben ik persoonlijk niet onder één noemer te vatten. Zo luister ik even graag naar Americana, blues, country en zelfs goede pop of dance kan ik wel smaken.

TMF
Toch koestert Nicolas warme herinneringen aan de legendarische muziekzender. ‘Ik ga er niet flauw over doen. Destijds heef TMF ons als Janez Detd. mee op de kaart gezet. Weet je .. af en toe speelt geluk een bepalende rol in je carrière. Als muziekzender kwamen ze op het juiste moment op de proppen. Als Janez Detd. waren we het jeugdhuiscircuit een beetje ontgroeid. Hun komst gaf ons een extra push. Wanneer we een nieuwe single uitbrachten, werd deze meteen goed onthaald. Een heel breed publiek leerde ons toen kennen. Je moet alles in de juiste context bekijken. Heel wat Belgische bands kregen toen een mooi platform. Admiral Freebee, Zornik en Soulwax deden het op dat moment vrij goed. Wij surfden mee op een nieuwe golf die er toen was.’

Koningen van het reünieconcert
Of er nieuw materiaal zit aan te komen van Janez Detd. laat Nicolas in het midden. ‘Soms ben ik nog bezig met muziek. Maar niet met dezelfde intensiteit als toen. Vorig jaar hebben we ons debuutalbum van A Tot Z in de Vooruit gespeeld. Nog altijd zien we onze fans van toen daar naar toekomen. We zijn steeds gelukkig dat we de zalen nog uitverkocht krijgen. Janez Detd. beschouw ik nu een beetje als de Koningen van het Reünieconcert (lacht). Daarom weet ik niet of we met iets nieuws op de proppen moeten komen. Zelf heb ik dat gevoel ook vaak met bands. Eén of twee albums vind ik fantastisch. Maar vaak grijp ik ook terug naar het iconisch materiaal. De U2’s van deze wereld hebben daar minder last van. De vraag die ik mezelf stel is, is dat we het nu beter zouden doen als toen. Daar heb ik mijn twijfels over. We leven in een andere tijd dan twintig jaar geleden. De veertigers van nu zijn geduldiger. Nu moet de jeugd het in een splitsecond hebben. Wij hadden nog het geduld om met onze cassetterecorder drie uur te wachten als de nieuwste van Metallica op StuBru passeerde. De jeugd van nu zou zot worden van ons geduld.’

Foto: Pickx+ / Ymke D. – Dorien G.

Geef een reactie