Op weg naar de Miss België-kroon?: Parnian Robatsarpooshi (21, Scherpenheuvel-Zichem)

Spiegeltje spiegeltje aan de wand. Wie is de mooiste van heel Belgenland ? Meer dan 200 jonge dames wagen hun kans in de zoektocht naar ‘s lands mooiste. Eén van hen is de 21-jarige Parnian Robatsarpooshi uit Scherpenheuvel-Zichem. Haar naam heeft een link met zijde. Maar deze Brabantse met Perzische roots blijkt een spraakwaterval van formaat te zijn. IS zij op weg naar de Miss België-kroon ? De toekomst wijst het uit. ‘Ik wil een stem zijn voor zij die geen stem hebben’, vertelt Parnian. ‘Tot mijn zeven jaar heb ik in Iran op school gezeten. Ik ben daar ook geboren. Daarna ben ik naar België gekomen en ben ik hier verder opgegroeid. Ik heb the best of both worlds in mij. PErsoonlijk besef ik maar al te goed dat er op de wereld plekken zijn waar vrouwen en meisjes niet vrij zijn. Als klein meisje heb ik nog met een hoofddoek rondgelopen. Nu heb ik the best of both worlds in mij. De Iraanse cultuur koester ik in mijn hartje. Geschiedkundig weet ik dat het een prachtig land is met mensen om van te houden. Alleen worden ze door de regering onderdrukt. Onlangs gaf ik een benefietconcert in Scherpenheuvel. Toen besefte ik hoe graag ik zing en hoe fijn ik het vond om een publiek blij te maken. Een leuk weetje is dat in Iran vrouwen niet publiekelijk mogen zingen. Hier in België ben ik vrij om aan mijn dromen te werken.’  

Nederlandse taal
Wie met Parnian praat, ontdekt al heel snel iemand die een spraakwaterval van de bovenste plank is. ‘Ik ben pas afgestudeerd communicatiemanager/public relations & woordvoerder. Daarnaast heb ik een grote dosis ondernemingszin. Zo ben ik al met twee ondernemingen gestart. Je ziet dat ik niet over één nacht ijs ga. Door van Iran naar België te verhuizen, ben ik terug van 0 begonnen. Op 12 jaar tijd heb ik een nieuwe taal onder de knie moeten krijgen. Met de mensen praten helpt daarin enorm veel. Want sociale contacten vormen de deur naar een mooie toekomst. En daar wil ik heel graag iets van maken.’

Iran
Toch heeft Parnian een uitgesproken mening over de situatie in haar thuisland. ‘Ik voel mij ongelooflijk machteloos en emotioneel als ik de situatie in Iran zie. Zeker op het vlak van mensenrechten’, aldus de Brabantse nachtegaal. ‘Zeker als je weet dat de regering niet echt een Iraanse regering is, maar uit een ander gebied komt. Ik ben iemand die droomt van heel veel dingen. Van Miss België tot Miss World. De wereld mag mijn stem zeker horen. En ik wil maar al te graag bewustwording aan iedereen brengen. Het proces naar het eindresultaat is tenslotte het belangrijkste van allemaal.’

Foto: collectie Parnian (spiegel)/ zingende Parnian (D De Cock)

Geef een reactie