Els Bosch: ‘In september stoppen mensen massaal met roken.’


Voor rokers is september het nieuwe januari, want na twee maanden zomervakantie wordt er massaal gebroken met de sigaret. Vandaag start de Vlaamse Overheid de nieuwe campagne ‘Frisse Start’ en ook voor de populaire Kempense Rookstopcoach Els Bosch, auteur van het succesvolle boek ‘Roker, ik zie u graag’ breken er drukke tijden aan. “Aan de aanvragen in mijn praktijk en de deelnames aan o.a. ‘De Kempen stopt met roken’ merk ik dat het september is (lacht). Als ik vraag waarom mensen deze maand willen stoppen is het vaak omdat ze tijdens hun voorbije vakantie tot het inzicht zijn gekomen dat ze iets willen doen aan hun gezondheid. In het lijstje van goede voornemens bij rokers komt ‘stoppen’ vóór ‘gaan sporten’. Als ik verder praat en pols naar hun motivatie, hoor ik vaak dat ze niet alleen stoppen met roken voor hun gezondheid, maar ook vooral voor de centen. Het vakantiegeld is op, de schoolrekeningen komen binnen en als je dan ziet wat zo’n rookverslaving kost, kan ik me gerust voorstellen dat dat ook een grote motivator is om te stoppen”, zegt Els Bosch. 

Financiële

Als je aan rokers vraagt wat hun goede voornemens zijn, dan staat ‘stoppen met roken’ vaak op de eerste plaats. Niet alleen januari, maar ook september is dé maand bij uitstek voor rokers die hun goede voornemens willen realiseren. In de praktijken van Rookstopcoach Els Bosch en haar team zijn het drukke tijden: “Zodra de mensen terug zijn van hun zomerverlof merken we een stijging in de aanvragen voor coaching en begeleiding. Belangrijk is de motivatie én de wil om te stoppen met roken, want dat bepaalt in grote mate of je slaagt in je opzet. De reden waarom mensen breken met de sigaret is voor iedereen anders. ‘Gezondheid’ is een belangrijke, maar het ‘financiële’ aspect weegt ondertussen meer dan ooit door, zeker in de huidige economische tijden. Als je met twee intens rookt, loopt de rekening snel op en kost zo’n verslaving handenvol geld”, zegt Els Bosch. 

September is ook de maand waarin ‘De Kempen stopt met roken’. Daarnaast is er ook nog een online campagne van de gemeente Arendonk, met een ludiek filmpje waarin boeken verstopt worden in de plaatselijke bibliotheek door acteur Chris Willemsen, één van de mensen die Els begeleidde bij het stoppen met roken. “Het is inderdaad mooie aandacht voor mijn boekendebuut ‘Roker, ik zie u graag’. Die titel is bewust gekozen, omdat de rokers in mijn ogen slachtoffers zijn van hun verslaving. In het boek geef ik tips en tricks en vind je ook een aantal getuigenissen. Op zaterdag 16 september 2023 signeer ik bij Standaard Boekhandel in Geel (10u tot 11u30), Mol (13u30 tot 15u) en Oud-Turnhout (16u00 tot 17u30). Mensen die willen stoppen met roken, maar nog met veel vragen zitten, moeten zeker eens langslopen. Hoe meer mensen wij met ons team kunnen helpen, hoe gelukkiger ik er van word”, zegt Els lachend. 

Meer info over Els Bosch, haar boek ‘Roker, ik zie u graag’, ‘De Kempen stopt met roken’ e.a. vind je op www.rookstopcoach.be

Foto: Vuur Agency

Geef een reactie