Theaterreview: If I Fall (The Singing Factory)

In het Antwerpse Zuiderpershuis ging op 31 maart If I Fall van The Singing Factory in première. In 2019 werd deze productie aan het grote publiek voorgesteld. Door een vies beestje beginnend met de letter C werd deze verschillende keren uitgesteld. Net zoals een ware stoptrein werd het een komen en gaan van repetitiemomenten. Maar in 2023 is het momentum eindelijk daar. Opnieuw werd er door The Singing Factory gekozen om een brandend actueel thema in de kijker te zetten. Meer bepaald: de omgang van jongeren met sociale media. Het verhaal gaat over vier middelbare schoolvrienden die het idee hebben om een volledig nieuw social network uit de grond te stampen. Hun app Circle is meteen een doorslaand succes ver buiten de muren van de school. Tot het compleet uit de hand loop en de app zware gevolgen krijgt.

If I Fall wordt  door de groep musicaltalenten van de toekomst gedragen. Een beetje in het verlengde van het DNA van The Singing Factory. Op het podium wordt al dat jeugdig geweld gesteund door Sasha Rosen. De wederhelft van Davy Gilles maakt immers na zeven jaar haar comeback in een musical. Sasha toont dat ze na al die jaren het musicalvak nog stevig in de vingers heeft. Alleen is haar rol kleiner dan verwacht in het totaalspektakel. Ook Hannes Vandersteene zien we als Principal Wilson zijn opwachting maken. Tijdens If I Fall is Hannes een beetje de schooldirecteur met de kwinkslag.

Eerlijk is eerlijk. If I Fall is een musical, die aan de ribben blijft kleven. Ideaal om de discussie aan te wakkeren over hoe je veilig met sociale media kan omspringen. Dat If I Fall door (lees het klasje van Juf Tinne) en voor jongeren gemaakt is, onder het toeziend oog van regisseur Anne-Mie Gils, maakt het net dat tikkeltje mooier. Op de strak geregisseerde musical is er weinig aan te merken.  Alleen leven we in een tijdsgeest dat het grote publiek door wereldwijde crisissen bepaalde culturele keuzes maakt.  (Lees: voor de populaire namen  / bv’s en daar lijden sommige producties enorm onder). Want deze jeugd is onze culturele toekomst. Jonge talenten zoals Lotte Villays en Lars Rogiers mogen best dat schouderklopje verdienen.

En wat de thematiek betreft. Helaas is dit de keiharde waarheid. Maar vergeet nooit dat de realititeit vaak de fictie overtreft.

Meer info op: www.thesingingfactory.be

Bekeken op 31/03/2023 in Antwerpse Zuiderpershuis

Foto: The Singing Factory

Geef een reactie