Kerstmis met Dennis Van AarssenWie de carrière van de Nederlandse ‘crooner’ Dennis van Aarssen enigszins heeft gevolgd, kan nauwelijks verrast zijn dat zijn derde studioalbum een kerstplaat is. Voorafgegaan door twee kerstsingles, is het op 11 november verschenen ‘Christmas When You’re Here’ hét kerstalbum van 2022. “Ik hou inderdaad enorm van kerst en dat ik ooit een kerstalbum zou opnemen, stond eigenlijk al vast voordat een carrière in de muziek had”, aldus de succesvolle zanger.

Het kerstalbum van Dennis van Aarssen is onderscheidend omdat het geen verzameling van bekende kerstliedjes is, maar juist acht nieuwe, originele tracks bevat. Gecompleteerd met twee covers, ‘Driving Home For Christmas’ van Chris Rea en ‘Hang Your Lights’ van Jamie Cullum, die beiden wel een uniek arrangement hebben gekregen.

“Dit album is een droom die uitkomt. Deze liedjes ga ik vanaf nu elk jaar tijdens de kerstperiode zingen. Dus dan moet je ook verdomd zeker weten dat het goede liedjes zijn. Liedjes die je na aan het hart liggen.

“Vanaf het moment dat ik voor het eerst Frank Sinatra op tv zong, zeiden veel mensen meteen dat ik een kerstalbum moest opnemen. Klinkt ook wel logisch, want Bing Crosby, Dean Martin en Frank Sinatra hebben allemaal eindeloos veel kerstalbums opgenomen. Ze maakten dus niet alleen waanzinnig goeie swingende big band-muziek, ze waren ook heel goed in het vertellen van verhalen met kerstsongs. Daarom hoor je nu nog steeds hun liedjes tijdens de kerst. Kennelijk past het genre heel erg goed bij die sfeer.”

Kerstliedjes tijdens hittegolf in New York

“De eerste concrete plannen voor een kerstalbum stammen al van voor de opnamen van mijn tweede album. Je start je carrière niet met een kerstplaat. Vervolgens had ik ook nog genoeg verhalen te vertellen voor een tweede album. Eind vorig jaar hadden we toch echt al voldoende goede kerstliedjes geschreven. Ontstaan tijdens de vele schrijfsessies met Jeff Franzel (voormalig pianist en liedjesschrijver van Frank Sinatra, red.), en Maria Christensen (tekstschrijver voor onder meer Celine Dion en Jennifer Lopez, red.). Zeven liedjes heb ik met Jeff en Maria gemaakt, één track met Simon Gitsels en Karel Schepers, en dus twee covers. Ik ben tijdens deze zomer naar Amerika gegaan in de wetenschap dat we nog drie of vier goede liedjes nodig hadden. In New York was het toen 38 graden. In korte broek en met de airco aan, hebben we in die bloedhitte drie van de huidige zeven kerstliedjes geschreven. Er was tijdens die sessie werkelijk helemaal niets wat je deed denken aan kerst, maar tijdens het schrijven kom je vanzelf heel snel in dat kerstgevoel, omdat de kaders wel duidelijk zijn.”

Vier kerstshows en The Rat Pack

“We onderbreken dit jaar de reguliere tour en spelen dan vier speciale kerstshows. Een volledig nieuw programma waarin ik natuurlijk naast deze tien tracks, ook meer klassieke kerstliedjes ga zingen. Daarnaast sta ik op 21 en 22 december op The Rat Pack-concert in Antwerpen. The Rat Pack was de bijnaam van een groep artiesten uit de jaren vijftig en zestig, bijvoorbeeld Frank Sinatra. Tijdens het concert breng ik, samen met artiesten zoals Helmut Lotti en Eric Goosens, de grootste hits van The Rat Pack.

Ik hoop dat met deze liedjes meer mogelijk is op het gebied van streaming en airplay op radio. Ik kan oprecht zeggen dat het album tien liedjes bevat die het verdienen om gedraaid en gehoord te worden. Ik heb dit kerstalbum dan nu ook al heel vaak beluisterd. Ik merk ook dat ik opnieuw stappen heb gezet in mijn ontwikkeling. Ik luister nu nog beter en kritischer. Het moet namelijk allemaal kloppen.”

Kersticoon

“Wie is het kersticoon in Nederland? Qua muziek zou ik het niet weten. Nederland kent niet echt een waanzinnige artiest die ieder jaar met kerst weer succes heeft. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de vraag: wie is nu de grote crooner in Nederland? Diegene die dat American Songbook zo mooi vertegenwoordigt in Nederland? Ik denk dat daar gewoon een gat zit en die ruimte zou ik heel graag willen invullen. Ik denk dat kerst namelijk alleen maar groter wordt. Bovendien is het een universeel feest. Dus als er iemand gebeld moet worden in Nederland voor kerstmuziek, dan moeten ze gewoon Dennis van Aarssen bellen.”

‘Christmas When You’re Here’, de nieuwe single van Dennis van Aarssen, kan u beluisteren op alle grote streamingplatformen.

Foto: Buzzard

Geef een reactie