Theaterreview: Oost West Thuis Best (Het Achterland)



Met Oost West Thuis Best is Het Achterland na een coronabreak van 2 jaar weer helemaal terug. Centraal in dit verhaal staan Jean en Jenny De Bie. Zij knijpen er steevast met het voorjaar voor enkele weken tussenuit. Tot voor kort steeds naar dezelfde plek, het door Jean zo geliefde Spaanse Calpe. Vorig jaar echter zijn ze ,door een vervelend virus, in eigen land moeten blijven. Deze ‘staycation’ is Jenny zodanig goed bevallen dat ze dit jaar een wandelvakantie geboekt heeft bij ‘De Molse Meren’. Dit uiteraard zeer tegen de zin van Jean, maar Jenny’s wil is wet!

Als op de dag van vertrek de huisvriend Alex nog snel even binnenspringt ziet Jean een kans om dit vertrek enigszins uit te stellen. Alex is echter niet van plan lang te blijven zijn minnares wacht hem op in de auto. Jenny mag haar zeker niet tegen het lijf lopen want zij is de beste vriendin van Rita, de vrouw van Alex. Als dit door omstandigheden toch gebeurt, gaan de poppen aan het dansen en moeten beide boezemvrienden zich in duizend bochten wringen om zich uit deze situatie te redden. Maar of hen dat lukt ….?

Voor de gelegenheid koos Het Achterland niet voor een Antwerpse insteek zoals ze al eerder deden met Het Strand van Sint-Anneke, Café Beveren en Radio Minerva. Maar wel puur voor de glimlach. Terugkeren naar een avondje pretentieloos amusement. En daar slagen ze ‘cum laude’ in. Bank vooruit en een kus van de juffrouw zou men destijds op de school zeggen. Bovendien heb je een ervaren droomcast met Kampioenen ‘Carry Goossens’ en ‘Danni Heylen’ enerzijds en Thuis-acteurs zoals Bart Van Avermaet en Lynn Van den Broeck anders. Het vakkundige lijmmiddel in deze productie van dienst is Ann De Winne, die haar tonnen ervaring, kunde en vakmanschap (in’t drievoud) in de schaal legt. 

Oost West Thuis Best is een comedy, die staat als een huis en die terugkeert naar de essentie waar een zomerstuk hoort te zijn. Luchtig, vrolijk, herkenbaarheid en vooral ook eenvoudig en begrijpbaar naar het publiek toe. Cast en regisseur Jeroen Maes hebben Oost West Thuis Best naar een hoger niveau getild. Daarom siert vanaf nu niet alleen eenvoud de mens, maar ook comedy. Oost West Thuis Best is daar meer dan ooit een schoon voorbeeld uit het grote handboek van.

Bekeken op 3/7/2022 in de Rode Zaal van het Fakkeltheater

Foto: Bart Liekens

Geef een reactie