Klinisch psychologe Ine De Deken: ‘Mensen hebben nood aan duidelijkheid.’

De West-Vlaamse klinisch psychologe en auteur van het boek ‘Weten wat je wil als middel tegen stress en burn-out’ Ine De Deken, heeft vanuit haar praktijkervaring nu al een duidelijke boodschap voor het comité: “Het is tijd voor duidelijke regels die langer dan één maand worden aangehouden. Mensen hebben nood aan zekerheid. Als ik kijk naar de toestroom in onze praktijk, is het meer dan vijf voor twaalf.

Het jojo-effect en de steeds weer veranderende coronamaatregelen laten duidelijk hun sporen na en zorgen voor verdeeldheid: “Je kan het vergelijken met een rekker die je continu uitrekt, onder spanning zet en weer loslaat. Op de duur gaat de veerkracht voor een groot stuk verloren. Dat merken we ook bij de mensen die we dagelijks ontvangen in onze praktijk. Ondertussen kan je hen opsplitsen in 2 groepen: Je hebt mensen met angst, voor wie het allemaal te lang duurt. Parallel met de stijgende besmettingscijfers zie je bij hen de angst en vooral ook de onzekerheid toenemen. Hoe lang gaat dit nog duren? Wanneer bereiken we het einde van de tunnel? Een nieuw fenomeen wat we opmerken is de protestgroep. Met de nodige tegenzin hebben ze zich dan toch maar laten vaccineren, omdat ze dachten dat ze op die manier terug konden genieten van de vrijheid en hun vroegere leven. Op dit moment zijn die mensen vooral heel boos. Ik hoop echt dat ze snel weer hun maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel terugvinden, want dat gaat nodig zijn in functie van een mogelijk nieuwe vaccinatiecampagne. Ik ben heel benieuwd hoe we die groeiende groep straks gaan overtuigen”, zegt Ine De Deken bezorgd.

Vooral het langetermijnbeleid is voor de klinisch psychologe nog niet meteen duidelijk: “Een deel van de mensen heeft zich laten of laat zich inderdaad vaccineren, onder druk van de maatregelen, omdat ze anders niet veel meer kunnen doen. Zonder Covid Save Ticket kunnen ze vandaag niet meer op restaurant en moeten ze voortdurend sneltesten ondergaan voor de fitness. Ik ben heel benieuwd hoe dat verdergaat, want die situatie is op termijn echt niet houdbaar.” 

Jongeren vaccineren is nog één van de zaken die op tafel ligt en waar men binnenkort mee wil starten, een gegeven dat volgens Ine De Deken nu al zorgt voor heel wat spanningen binnen het gezin. “Vaccinaties zijn belangrijk, voornamelijk om de gezondheidszorg te ontlasten. Ik heb een groot hart voor de zorg- en verpleegkundigen. De vraag is of we kinderen vanaf 6 jaar al moeten vaccineren? Het is een moment waarop hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn en we kennen op dit moment ook nog niet de langetermijngevolgen van de vaccins? Uiteraard leidt zoiets tot de nodige discussies binnen de gezinnen. Ik merk in onze praktijk hoe sommige ouders het vaccineren bij hun kinderen heel fel gaan pushen, meestal vanuit de angst of onzekerheid die hen wordt opgelegd van buitenaf, terwijl die jongeren rondlopen met veel twijfels en de nodige vragen. In plaats van hen te pushen, zouden we volgens mij beter naar hen luisteren. Met hen in dialoog gaan en hen ook de tijd en ruimte geven, zodat ze zelf ook kunnen aangeven wat ze willen. Hiervoor moeten de jongeren natuurlijk al enige leeftijd en maturiteit hebben. Opnieuw iets wat het bij kinderen vanuit de lagere school net zo moeilijk maakt. Zij kúnnen vaak zelf nog geen onderbouwde beslissing nemen over het zich wel of niet laten vaccineren.” 

Foto: Armando Divo

Een gedachte over “Klinisch psychologe Ine De Deken: ‘Mensen hebben nood aan duidelijkheid.’

Geef een reactie