Theaterreview: Smike (The Singing Factory)

Het DNA van The Singing Factory is al jaar en dag bekend. Kinderen/koren spelen de belangrijkste rol, een maatschappelijk relevant thema en begeleid door een liveband  

Nadat hun jongerenkoren Youforia (16 t/m 25 jaar) en Melodia (10 t/m 15 jaar) de voorbije theaterseizoenen reeds mochten schitteren in de bejubelde musicalproducties ‘Magdalena’, ‘November 89′’13’ en ‘June Foster’, geeft productiehuis The Singing Factory nu ook hun 21 jongste talenten van kinderkoor Singfonia (6 t/m 12 jaar) de kans om als ensemble podiumervaring op te doen in een volwaardige musicalproductieVanaf 11 september 2021 is de popmusical Smike te zien op de planken van Schouwburg Luchtbal in Antwerpen.

Het verhaal van Smike speelt zich af in de kostschool ‘Dotheboys Hall’, de gewenste plek om ongewenste kinderen achter te laten. Aan het roer staat Wackford Squeers. De kinderen worden er uitgebuit en verwaarloosd.  ‘Dotheboys Hall’ staat volledig op zijn kop wanneer Nicholas Nickleby er als jonge assistent komt werken. Gebaseerd op waargebeurde feiten beschrijft Charles Dickens het leven in deze “school”. Een popmusical van Simon May, Clive Barett en Roger Holman, naar ‘Nicholas Nickleby’ van Charles Dickens.

Bij het bekijken van Smike in de zaal valt meteen op dat Smike een vrij trage start kent. Het publiek moet immers kennis maken met alle personages. Het is pas vanaf het moment dat het jongerenkoor de blijde intrede maakt dat je onmiddellijk ontdekt wat de meerwaarde is van The Singing Factory. Zelfs als ben je de ruwste bolster in  een blanke pit. Je wordt meteen diep vanbinnen week bij het aanhoren van dit engelengezang. Dat de kids ook goed uit de voeten kunnen met het stevige werk, merk je bij het begin van het tweede deel. Dan mogen ze in de vrij ‘donkere’ musical, die Smike is, al hun remmen los gooien.

De bekendste naam in de cast is Wanda Joosten. Je voelt aan alles dat zij op haar ervaring de rest naar een hoger level tilt. In de musical vallen vooral ook de muzikaliteit op van Jens Goossens (alias Nicholas Nickleby). Wanneer hij zijn strot open zet, voel je aan de kleine teen dat hij stemtechnisch bijzonder goed uit de voeten kan. Ook de verteller in de acteur Joris Branckaerts als Mister Squeers komt stevig uit de verf.

Het mooie aan de musical Smike is dat je aan de kleine teen voelt dat er op een geloofwaardige manier hard gewerkt wordt door de mensen van The Singing Factory. Zij geven jongen kinderen de kans om hun creatieve talenten op een mooie manier te ontwikkelen. Tijdens de afterbabbel aan het CC rende de kleine Céleste naar leading Lady Tinne toe om haar een stevige knuffel te geven. Met een aanloop waar zelfs de beste Nafi Thiam haar hoogspringrecords mee uit handen ziet glippen. Het was net deze knuffel, die meer zei dan duizend woorden bij elkaar. Smike werd gemaakt door één familie, die als doel heeft: entertainment en ontroering.

Meer info over de ticketverkoop van Smike kan u vinden op: Smike – The Singing Factory

Bekeken op 12 september 2021 in CC Luchtbal

Foto: The Singing Factory

Geef een reactie