Dicht bij … Westelinck

Het gaat Niko Westelinck voor de wind. Nadat hij eerder aan de zijde van Sabien Tiels maandenlang een honkvaste stek had in de Vlaamse Top 10 met de single: ‘Als jij het niet meer weet’, is er nu ‘Dicht bij jou’. Beetje bij beetje stijgt deze singer-songwriter/producer door naar de hogere regionen van de hitparade. ‘Ik ben heel fier op het eindresultaat’, vertelt Niko. ‘Dicht bij jou’ is een lied dat heel dicht bij mij staat. Het is een song, die toont wie ik als muzikant en singer-songwriter ben. Voor deze productie deed ik geen toegevingen naar de radio’s toe. Net dan is het leuk om vast te stellen dat het liedje aanslaat.  ‘Dicht bij jou’ is een lied dat dicht bij me staat. Mijn echtgenote is Portugese. Door corona heeft ze haar ouders al een jaar niet meer kunnen vastpakken. Vanuit dit gegeven ben ik vertrokken. Alleen spring ik niet mee op de coronatrein, die het nieuws beheerst. Ik trok de thematiek open naar het begrip ‘gemis’. Iedereen kent wel het gevoel om iemand een langere periode niet meer te zien. . Dat is uiteindelijk de boodschap van heel het liedje. Gemis is tijdloos. Dat zal binnen enkele jaren nog altijd hetzelfde gevoel bij de mensen teweeg brengen. Mijn doel als tekstschrijver is om liedjes te schrijven, die binnen enkele jaren nog altijd hetzelfde gevoel bij mensen teweeg brengen. Bij dit liedje zijn de ‘eeuwig warme gitaren’ ingespeeld door Daalman.  Misschien is dit een kleinigheidje voor het publiek. Alleen is dit wel een versterkende factor voor het muzikale luik.’

Sabien Tiels
Vanuit het niets duikt Westelinck de laatste maanden onder eigen naam op in de hitparades. ‘De samenwerking tussen Sabien Tiels en mezelf (nvdr.  Als jij het niet meer weet) gaf me het duwtje in de rug om de sprong toch te wagen. Mijn Nederlandstalige debuutsingle ‘Maak jezelf niets wijs’ dateert van 2016. Dat nummer zat in A-rotatie op Radio 2 en haalde de 12de stek in de Vlaamse Ultratop 50. Nadien heb ik jarenlang de focus gelegd op het schrijven en producen voor andere artiesten. En toen kwam de samenwerking met Sabien Tiels eraan. We komen elkaar regelmatig tegen op schrijfkampen. Daar werd het plan al wel geopperd om een keertje samen een lied te schrijven. Alleen kwam het er maar niet van. Tijdens een bezoekje aan de MIA’s werd het definitieve duwtje in de rug gegeven. Het resultaat was navenant. Er ontstond een liedje dat vijf maanden lang in de A-rotatie van Radio 2 kampeerde.  Door het succes van de samenwerking met Sabien Tiels was ik niet overdonderd. Het gaf me het nodige zelfvertrouwen om een mooi solovervolg aan dit verhaal te breien. En dat werd Dicht bij jou. En dat werd Dicht bij jou.’

Ambitie
Een man met 1000 en 1 muzikale passies. Zo kan je Westelinck het best karakterieel omschrijven.  . ‘Muziek is mijn grootste passie. Van opleiding ben ik jazzdrummer. Maar ik hou er niet van om in één bepaald vakje gestoken te worden. Als je zoals ik als doel hebt om te leven van muziek, mag je nooit de focus leggen op één bepaald genre. Dan moet je proeven van alle facetten van het vak. Ik heb besloten om als Westelinck verder te gaan in het Nederlands. Als tekstschrijver voel ik me daar het beste bij. In de Engelse taal kan ik nooit dezelfde nuances leggen als in het Nederlands. Ook al heb ik meer dan zeventig volledig afgewerkte Nederlandstalige song klaarliggen. Drie albums per jaar in het Nederlands ga je van mij nooit verwachten. De kwaliteit moet primeren, niet de kwantiteit. Maar dit verhaal moet in een perfecte balans gebeuren met mijn schrijfwerk voor andere artiesten. Weet je … Een stiekeme droom blijft om zelf een klassieker te schrijven ‘onder mijn eigen naam’ in het Nederlands. Een liedje zoals Mia of Twee Meisjes of Kronenburger Park. Alleen mag je dit niet forceren. Zoiets kruist altijd toevallig je pad.’

Beluister de single van Westelinck via:
‘Dicht bij jou’ – Westelinck (smarturl.it)

Foto: Westelinck

Geef een reactie