Stany Crets roept op tot groot Corona-televisiedebat

Het is buiten de waard gerekend. Regisseur Stany Crets roert zich in de debatten over  Corona en de fel geteisterde cultuursector.  Op zijn sociale media roept hij op tot een groot televisiedebat

U kan Stany’s oproep hieronder alvast nalezen:

Overstelpt worden we. Experten, virologen, zelfverklaarde betweters, politici, tooghangers (oeps sorry, nee, die zijn er even niet meer) en vele anderen proberen u en mij dingen diets en/of wijs te maken. En we lopen verloren in een bos van meningen, exacte wetenschap, voorspellingen, hineininterpretierungen, politieke bochten, getwitter en klinkklare flauwe kul. En in die veelheid maken we zelf ook nog eens duchtig onderscheid.
We lezen niet allemaal dezelfde krant, we geloven niet allemaal dezelfde viro -of andere epidemiologen, we bezoeken niet allemaal dezelfde sociale media. Kortom iedereen hoort een andere klok of wil een andere klok horen en gaat die klok ook al dan niet verdedigen. Maar wat er niet gebeurt is dat die klokken samen te horen zijn. Speelt de media hierin niet een grote rol? Moeten pakweg VRT, VTM en Vier niet een groot debat organiseren als maatschappelijke bijdrage? In verkiezingstijden kan er geen zendtijd genoeg zijn om de politiek aan het woord te laten en aan de tand te voelen. Ik stel voor dat we hetzelfde doen in deze crisistijden. Woord en wederwoord. De verschillende ‘gelijken’ die aan elkaar getoetst worden. We lezen vele artikels die elkaar tegenspreken en die artikels worden geschreven door mensen van vlees en bloed. Haal ze de studio in en onderzoek waarom x zus zegt en y zo. Trek een blik neutrale en kritische journalisten open die op de man af vragen waarom er ongelijkheden zijn in sectoren? Waarom de ene zegt dat mondmaskers dringend moeten en de andere dat mondmaskers slechts schaamlapjes van onwetendheid zijn… de lijst van vragen is eindeloos, maar ze beginnen vaak met ‘waarom?’. Niet op elke vraag is een sluitend antwoord te geven, maar een debat zou misschien blootleggen waarom er soms drie verschillende antwoorden zijn op één vraag. Ik wil het zien, ik wil het horen : de virologen, epidemiologen, medisch filosofen en politici die elkaar tegenspreken en ook gefundeerd duidelijk maken waarom zij gelijk hebben en niet de ander. Cijfers wil ik zien, grafieken, bewijzen, stavingen… Een debat kortom. Op een zondag. Dat mag beginnen om 10.00 en duren tot 23.00. Bring it on, Ivan De Vadder! Bring it on, Stef Wauters! De kijkcijfers zullen de pan uitswingen. Ik zet alvast de Corona koud.

Foto: Jan Liekens

Geef een reactie