Bij Ben Bervoets

Voor acteur en Take Twee-gezicht Ben Bervoets was het een bewogen theaterseizoen 2019-2020. Vooraleer het seizoen echt startte, werd hij getroffen door een beroerte. Waar hij vroeger een druk bezet man was, die duizend-en-een-dingen tegelijkertijd deed, moest hij zichzelf enorm hard aanpassen. Hoe zou het met Ben zijn in Coronatijden? Een gesprek met een man met het hart voor het Volkse Theater. Bij .. Ben Bervoets.
“Het leven in het theater mis ik enorm hard”, vangt Ben het gesprek aan. “Gewoonweg omdat je door de Coronaproblematiek als theaterdier in een zwart gat valt. Mijn creatieve uitlaatklep werd volledig weggenomen door het stilleggen van het culturele leven. Ook mijn sociale contacten zijn tot een strikt minimum herleid. Dan moet je gewoon andere dingen zoeken of je wordt gek. En toch … heeft elk nadeel zijn voordeel. Door de noodgedwongen theaterpauze krijg ik nu de kans om hard te werken aan mijn herstel. Ik ben na mijn beroerte snel terug gekeerd en nam voor Take Twee Producties vooral het administratieve luik in handen. Tijdens deze periode hou ik me wel elke dag met het theater bezig. Dan bedoel ik zowel het poppentheater als het volwassen theater. Voor het poppentheater Klein maar Moedig bouw ik ijverig aan de decors. Voor Take Twee heb ik met ‘Ambetante Tantes’ en ‘Waanzin’ tijdens de lockdown al twee theatervoorstellingen gemaakt. Dit zijn twee producties, die we het volgende seizoen zullen spelen. Het stuk voor de Antwerpse Poesjenellen wordt ook afgewerkt. Dit is een poppentheatervoorstelling, waar we een nieuwe eindejaarstraditie op verzoek van vele mensen willen van maken. En dat is nog niet alles. Ik ben volop aan het schrijven aan een verhaal dat pas later op het publiek wordt losgelaten. Ooit heb ik het theaterstuk ‘Zware Jongens’ geschreven. Dat beviel me enorm en heeft me geïnspireerd om deze weg nog verder in te slaan. De periode, waarin we nu leven, is er ééntje dat heel wat inspiratie bij mij doet opflakkeren. Theater is mijn passie en die kan ik echt niet stoppen. Mijn uurtjes verdeel ik doelgericht. Het lukt me nog niet om aan één stuk door dezelfde dingen te blijven doen. Met een beetje variatie tijdens de dag zet ik de nodige stappen vooruit (lacht).”

Toekomst
De culturele sector zit in een woelig vaarwater. En dat houdt acteurs en theatermensen méér dan ooit wakker. ‘Ik zou liegen als ik hier verklaar dat het me niet bezig houdt. Maar ik probeer alles door een roze bril te bekijken. De Take Twee-agenda is klaar voor het najaar. Zonder tegenbericht bereiden wij ons ten volle voor op de startdatum van de eerste voorstelling. Meer kunnen wij niet doen. Deze houding lijkt me nog altijd beter dat thuis alleen te zitten en met je vingers te draaien. Sam & Michaël van het Fakkeltheater doen er alles aan wat in hun mogelijkheden ligt om klaar te zijn voor het nieuwe theaterseizoen. Wij als theatermakers doen gewoon hetzelfde. Alleen hebben wij geen vat op hetgeen de actualiteit ons brengt.”

Poppen
Ben Bervoets heeft een grote liefde voor het poppentheater. “Het poppentheater is een microbe, die ik van mijn vader heb geërfd”, vertelt Ben. “Een goede veertig jaar geleden startte hij met een poppenschouwburg. Dat heeft ongeveer tot een twintig jaar geleden geduurd. Toen Poppenschouwburg Van Campen stopte, was er bij mij het idee om definitief te stoppen. Alleen was de microbe te fel aanwezig. Samen met ‘broer’ Jerry heb ik dan besloten om het poppentheater terug op te starten bij Take Twee. Maar dan wel onder de noemer ‘Klein maar Moedig’. Mijn vader is nog steeds betrokken bij deze voorstellingen. Zo is hij de maker van alle poppen. Spelen doet hij zelf niet meer. Maar het inspannend werk om de figuren neemt hij nog wel op zijn schouders. Weet je … ook al is de tijd enorm hard geëvolueerd. Je merkt nog steeds dat de fantasie van een poppentheater een bepaalde magie uitstraalt naar de kinderen toe. Ze mogen dan wel allemaal Playstation en een computer hebben. De verhalen blijven nog altijd tot de verbeelding spreken. Persoonlijk doet mij dat enorm veel deugd.”

Een blik naar de toekomst
Ook al werkt hij keihard aan zijn herstel. Ben lijkt meer dan ooit klaar voor de toekomst. “Mijn belangrijkste taak bij Take Twee blijft het organisatorische werk. Toch blijft het mijn doel om in het komende theaterseizoen twee kleine rolletjes te spelen. Op dit moment is dat het maximum haalbare. Als acteur moet ik stapje per stapje naar omhoog toe werken. Wanneer ik gewoon praat, merk ik dat ik nog te veel inspanningen moet leveren om alles goed te doen. Dus ja, een grote rol is momenteel uitgesloten. Wat de toekomst brengt, weet ik niet. Mijn ambities blijft nog altijd aanwezig om een grote rol te spelen tijdens het seizoen 2021-2022. Toch blijft het koffiedik kijken. Ik moet een bijzonder hard traject afleggen om terug de oude te worden. Vroeger was ik iemand, die graag op zichzelf werkte. Nu moet ik hulp vragen voor heel wat kleine dingen. Dat is zeker niet eenvoudig om te dragen. Wanneer ik een potje verf moet openen, moet iemand anders dat doen omdat ik de kracht niet heb. Beetje bij beetje bouw ik alles terug op. Alles gebeurt op mijn ritme.  Ik ben er zeker van. Uiteindelijk kom ik sterker dan ooit terug.”

Foto: Ben Bervoets

Een gedachte over “Bij Ben Bervoets

Geef een reactie