Vapeurs: de wintervrolijkheid van Lulu Aertgeerts

Met het nieuwe jaar 2020 op de teller begint ook Uitgezonderd. Theater met een klassieker van de bovenste plank. Sinds enkele jaren vaart de koers van de Vapeurs-dames in de wintermaanden op hoge snelheid. ‘Het is fijn om te ervaren dat we na al die jaren een vast publiek hebben opgebouwd”, vertelt Lulu Aertgeerts. “Zonder enige vorm van overdrijven kan ik stellen dat heel het Vapeurs-gebeuren ook mijn winter opfleurt. We beginnen eind november – begin december te repeteren en werken met ons viertjes naar de speelperiode in Januari toe. Echt de donkere dagen tegemoet. Zeg nu zelf … wanneer dit kan met wat feelgood op de planken, is er toch niets mis mee.”

Opvliegers
“Vapeurs wordt ook in Nederland gespeeld. Daar heeft het als naam Opvliegers”, gaat Lulu verder. “James Cooke en Bob Jennes wilden hier maar al te graag een Vlaamse versie van maken. Daarom waren ze op zoek naar enkele castleden. Toen kwamen ze bij mij terecht. Het grappige is dat ik de Nederlandse Opvliegers 1 had gezien, vooraleer ik wist dat ik bij Vapeurs terecht kwam. Maar toen ik de vraag kreeg, heb ik geen seconde geaarzeld. Het is een te leuke voorstelling om je tanden in te zetten. We geven er onze eigen touch aan. Dat heeft de regisseur ons vanaf het begin op het hart gedrukt.”

Tof clubke
‘Met ons viertje zijn we een ‘tof clubke’, glimlacht Lulu. “Dat uit zich ook tijdens het repetitieproces. De verhalen in Vapeurs roepen bepaalde anekdotes op. Als we het script lezen, komen er spontaan verhaaltjes naar boven. Het is net die herkenbaarheid, die belangrijk is om er de juiste toon aan te geven. De sleutel van de Vapeurs-koek bestaat uit humor, relativering en acceptatie. Wanneer humor uit het leven is gegrepen, is het zo veel mooier dan de meest eenvoudige billenkletserij. We hebben ons hart en onze ziel in dit project gestoken. Nu oogsten we wat we hebben gezaaid. Als we onze producenten mogen geloven, zijn we nog lang niet uitgezongen.”

Levensles
Ook mannen zijn welkom bij de Vapeurs-voorstelling. “Het is zeker geen ‘women only’. Mannen lachen op andere momenten dan vrouwen. Dat maakt het boeiend als theatermaker”, vertrouwt Lulu me toe. “Achteraf krijgen we vaak de reacties dat ze blij waren dat ze bepaalde verhalen hebben gezien. Voor velen onder hen is het ook een ware eyeopener. De periode van de overgang is zeker geen cadeau voor een vrouw. Net daarom leren ook mannen iets uit deze voorstelling. Zeg nu zelf … Waarom zou dat nu niet mogen?”

Meer info over Vapeurs: http://www.uitgezonderd.be

Foto: Luk Monsaert

Geef een reactie