Peter Slight Jr. : Een Oostendse Schot in de bakkerstent

Met een vleugje ironie en Britse humor zou je Peter Slight Jr. de Micmac Jampudding van Bake Off Vlaanderen durven noemen. En toch … mag je  deze Oostende Schot alle eer van de wereld aandoen. Tijdens Bake Off Vlaanderen behaalde hij een fraaie vierde plek. “Het bakkertje in mij is beetje bij beetje gegroeid. Eerst maakte ik een brood klaar. Daarna werden het boterkoeken en verschillende soorten cake. Daarna werden het zelfgebakken taarten toen ik bij mensen op bezoek ging. Dat werden steeds betere creaties. Ineens kwam de vraag van familie en vrienden of ik geen interesse had om deel te nemen aan Bake Off Vlaanderen. Ik heb me toen ingeschreven. Alleen had ik nooit verwacht dat ik zo ver zou doorstoten. Mijn grootste schrik was immers om er als allereerste uit te liggen. Maar naar mate de wedstrijd vorderde, begon ik meer en meer in mijn kunnen te geloven. Hoe dichter je bij de finale komt, hoe competitiever je ingesteldheid wordt. Bake Off Vlaanderen is een programma waar je immens sterk voor in je schoenen moet staan. Dit is geen programma voor iemand, die elke zondag een cake bakt. Je moet toch al iets kunnen om de druk te hanteren. De technische proeven vond ik eenvoudiger dan ik had verwacht. Alleen worstelde ik vaak genoeg met het element tijdsdruk.”

Een Schotse bakker
“Ik ben een fiere schot”, gaat Peter verder. “Om mijn vader te eren heb ik  een Pavlova en whisky caramel gemaakt. Daarna heb ik in de uitzending met de wafels ook het Schotse element verweven. En ook in halve finale heb ik mijn roots niet verloochend. Ik beheers een beetje de Belgische en de Schotse bakkunsten. Hier in België heeft men veel meer de Franse patisserie overgenomen. In Schotland heeft men het veeleer voor cakes en Christmaspudding. Iemand als Regula schat de Britse patisserie enorm hoog in. Naar mijn gevoel hoger dan de doorsnee Brit het doet. Maar ik probeer thuis een beetje van beide kanten te tonen. Zolang mijn kinderen het kunnen appreciëren, doe ik rustig verder.”

Koele kikker
Peter bleek een koele kikker te zijn in het spel. Maar dan wel letterlijk gezien. In een bloedhete aflevering gooide hij een emmer ijskoud water over zijn hoofd. “Mijn naaste omgeving schrok er niet van. Zij weten dat ik soms zo uit de hoek kan komen. Tine werd in die uitzending wat belaagd door de grappen en grollen van Wim. Ik zag hem mijn richting uitkomen. Voor je het weet sta je met hem te praten. Dat zijn kostbare minuten, die je verliest als bakker. Toen hij met een emmer water en een handdoek op de proppen kwam, zag ik mijn kans schoon. Voor hij het zelf besefte, gooide ik het over mijn hoofd. Hij stond letterlijk met zijn mond vol tanden. Hij wist niet meer wat te zeggen.  Maar ach, het hoort bij de show. Er komt geen kwaad woord rond Wim over mijn lippen. Hij is een aimabele en toffe man, waarmee ik heel veel plezier heb beleefd.”

Bake Off-Circus
Met een vierde plek in de Bake Off Vlaanderen-reeks ging het de voorbije weken hard voor Peter. “Voor ons als kandidaat is het avontuur al een poosje achter de rug. Maar voor kijkend Vlaanderen is het nog volop bezig. Wanneer ik naar KV Oostende ga kijken, krijg ik heel wat reacties over mijn deelname. Deze zijn allemaal positief. Sommige mensen schrikken zelfs dat ik als hobby bakker ben. Vele mensen uit mijn truckersfamilie wisten dat niet. Misschien ga ik toekomstgericht wel in deze sector mijn weg zoeken. Een eigen koffiehuisje met de Britse  touch is mijn ultieme droom.”

Foto: Jan Liekens

 

Geef een reactie