Theaterreview: RACE (ARSENAAL/LAZARUS)

Het Mechelse theatergezelschap ARSENAAL/LAZARUS laat van zich horen. Met RACE brengen ze het verhaal van twee ervaren advocaten. De één zwart, de ander wit. Zij nemen de verdediging op zich van een witte rijke en beroemde man, die ervan beschuldigd wordt een jonge zwarte vrouw verkracht te hebben. En dan is er nog een advocaat-stagiaire met een ‘kantje’. Tijdens RACE worden de vier personages gevolgd in de voorbereiding van deze complexe zaak. Er staat veel op het spel. Voor elk van hen op een andere manier. Want hoe zwart-wit is deze zaak eigenlijk.

De originele tekst werd door David Mamet geschreven in 2009 in het licht van de verkiezing van Barak Obama als eerste president van de Verenigde Staten en zijn persoonlijke overgang van een liberaal naar een conservatief politiek wereldbeeld. Het geheel werd in een eigentijds jasje gestoken door Pieter & Sacha Hilhorst. Hoe eigentijds deze RACE is, bewijst een plotse intrede van een Vlaamse Schlager.

De bekendste naam uit de cast van Race is Dirk Van Dijck alias de wietboer uit Eigen Kweek. Hij neemt de rol van ‘verkrachter’ op zich. Van wietboer naar verkrachter. A giant step for men, a little step voor de topacteur die Dirk is. Op het podium wordt hij vergezeld door Georges Ocloo, Aminata Demba en Jeroen Van der Ven. Het is vooral de laatste die als advocaat de show steelt. Je vraagt je persoonlijk af hoe het komt dat het grote publiek deze man niet kent. Geloofwaardig, echt en een ijzersterke vertolking. Hij zuigt de aandacht van de toeschouwers in de zaal naar zich toe. Ronduit : de absolute ster van deze voorstelling. Het is fraai om te zien hoe goed het klikt tussen de acteurs op het podium. Op een bijzondere fraaie manier hangen ze elkaar. 1+1+1+1 is bij Race geen 4, maar veeleer 7 tot 10. Ronduit een sterk verhaal met her en der de nodige spitsvondigheden. Meer moet dit toch niet zijn.

RACE is een voorstelling waar de verhouding tussen zwart en wit wordt uitgepuurd. Enerzijds al door de kleurenverhouding op het podium die vooral bestaat uit dit palet. Anderzijds door de smack in the face. De thematiek van vooroordelen en rassenverschillen blijft jammer genoeg herkenbaar in onze maatschappij. Net hierdoor zindert de kracht van RACE lang na.

Deze voorstelling hoort thuis in het rijtje van eerdere kwalitatieve ARSENAAL/LAZARUS-producties Den Beer heeft mij Gezien en BUZZ. Eén theateruitstap, dat u moet gezien hebben. Niet meer, niet minder. Men zegge het voort. 3, 2, 1 … De Race naar het theater start nu. U krijgt er geen spijt van.

Meer info kan u vinden op:
www.arsenaallazarus.be

Bekeken op 5/10/2019 bij ARSENAAL/LAZARUS in Mechelen

Foto: Stef Stessel

Geef een reactie