Theaterreview: Rompslomp (LAZARUS)

Theatergezelschap LAZARUS lanceerde onlangs de voorstelling Rompslomp. Door de intensieve samenwerking met het Nederlandse theatergezelschap ‘De Orde van de Dag’ werden de connecties gelegd met Marcel Osterop, lid van de Mechelse theaterhype van de voorbije jaren. Aan Marcel werd de vraag gesteld of hij geen zin had om een voorstelling voor LAZARUS te maken. En zo geschiedde. Rompslomp werd geboren.

In Rompslomp onderzoekt Lazarus waarom mensen zo graag regeltjes creëren en waarom ze ook zo graag aan die opgelegde regeltjes willen ontsnappen. En bovendien waarom de menselijkere noodzaak nog groter is om aan die regeltjes te willen vluchten. Een beetje onder het motto: geregeld krijgen we het niet geregeld.

Rompslomp is geen hapklare brok om als toeschouwer te volgen. Marcel Osterop zorgde voor een hele brok tekst met een diepgravende en onderliggende vorm van humor. Tot in je kleinste teen voel je  dat het stuk wordt gedragen door zijn Belgische vrienden:  ‘de idealistische’ Günther Lesage en de ‘zakenman anno 2018’ Joris Van den Brande. Er zit een moraal verscholen in Rompslomp, dat duidelijker wordt hoe verder de voorstelling vordert. We leven immers in een Big Brother-maatschappij waarbij de computer de mensen steeds harder vervangt.  Een gesprek op café kan soms zo veel intenser zijn dan een gesprek online. Maar dat verdwijnt in onze maatschappij zienderogen. Net dit gevoel wordt geïllustreerd door de uitgesproken typetjes, die op het podium staan. Ieder van de acteurs heeft een duidelijk afgelijnd profiel in deze productie. Niet meer, niet minder.

En toch … heb ik geleerd van Rompslomp dat we meer ‘Basta’ moeten zeggen en ons hart volgen. Ons gevoel kan immers de hedendaagse pletwals van innovatie en technologische ( r ) evolutie niet altijd de baas.    Basta zeggen de Rompslomp-computer ‘Basti’. Meer moet dat niet zijn.

Rompslomp is een typische en oerdegelijke LAZARUS-productie met een randje aan. Eén waarbij je als kijker in de zaal gedwongen wordt om het te projecteren naar je eigen leventje toe. Niet altijd even hapklaar, maar een fascinerend stuk op het vlak van zelfreflectie.

Meer info kan u vinden op:
https://www.arsenaallazarus.be/kalender/item/lazarus-speelt-rompslomp

Foto: Raymond Mallentjer

Gezien op 1 december 2018 in Arsenaal/Lazarus.

 

Geef een reactie