De geestelijke vader van Genaaid! : Georges Feydeau

Het slotakkoord van het EWT-theaterseizoen is er ééntje dat ver terug gaat in de geschiedenis. Tailleur pour dames oftewel het huidige Genaaid! dateert immers uit 1886. Het originele is geschreven door Georges Feydeau. Een man, met een levensverhaal om u tegen te zeggen. Op jonge leeftijd verwaarloosde hij zijn studies om zich helemaal op het theater te smijten. Als acteur lukte het niet meteen. Daarom begon hij te schrijven. Zijn inspiratie haalt hij vooral uit het Parijse nachtleven, in het bijzonder ‘Chez Maxim’ waar hij veel geld vespilt bij het gokken, regelmatig cocaïne gebruikt en meer dan eens zijn vrouw met vele vrouwen en waarschijnlijk ook mannen bedriegt. Zijn eerste succes haalt hij met Tailleur pour dames, dat in 1886 in première gaat. Nadien volgde nog kaskrakers zoals Le Dindon (1896), La Dame de Chez Maxim (1899) en Occupe-toi d’Amélie (1908), wat hem de titel ‘Roi du Boulevard’ oplevert. Hij stierf op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van syfilis, na eerst 2 jaar in een rusthuis in Rueil-Malmaison te hebben verbleven wegens psychiatrische problemen. Meer rock’n’roll-schrijvers ga je in het theater anno 2018 echt niet vinden dan Georges Feydeau.

Meer info over Genaaid! kan u vinden op: http://www.ewt.be

Foto: Met oprechte dank aan BOA – Melissa Verhulst

Geef een reactie