Theaterreview: De Soundmixshow (Uitgezonderd. Theater)

Probeer te imiteren bij de VTM. Het is een kans voor haar en hem. Zeg nu zelf: Er bestaat geen enkele twijfel over dat heel wat dertigers onder ons dit deuntje nog kennen. Omdat alles in het leven terug keert, is ook de Soundmixshow aan een opmerkelijke comeback bezig. In het Fakkeltheater loopt nu een theaterversie van deze televisieklassieker. Bart Kaëll bleef op post. Hilde De Baerdemaeker, Peter Van de Velde en Peter Van Asbroeck kwamen er bij. Sven De Ridder is regisseur van dienst.

De Soundmixshow heeft een bijzondere vorm van humor. Meer bepaald ééntje met een laagje. Dat wordt meer dan ooit duidelijk in het eerste gedeelte van het verhaal. Daarin wordt de situatie van de drie hoofdpersonages: Phil, Valerie en Jack uitgelegd aan de toeschouwer in de zaal. Diep vanbinnen voel je vanuit de zaal dat er een climax zit aan te komen. Tijdens de pauze hoor je bijvoorbeeld buiten de mensen aan elkaar vragen: ‘Heb je een vuurtje voor mij?’. Honger is duidelijk de beste saus, niet waar.

Maar wanneer Messias Bart Kaëll zijn blijde intrede maakt, slaat de vlam pas echt in de pan. Dan wordt heel duidelijk dat de humor in de Soundmixshow een crescendo opbouw kent. Met een swingende apotheose als gevolg.

Het duo Peter Van Asbroeck als macho-Phil en Peter Van de Velde als BFF Jack zijn ware energiebommetjes op het podium Je moet het maar een avond kunnen volhouden. Alleen is de echte revelatie van het theaterstuk Hilde De Baerdemaeker. In mijn ‘loopbaan’ als tekstschrijver was ze verantwoordelijk voor één van mijn meest memorabele interviews ooit. De thematiek van ons gesprek ging toen over haar tweeling, in de hof wroeten, het genot van mama zijn en een glaasje wijn op het terras. In haar rol als Valerie toont ze geen van dit allen. Ze graaft diep in zich en laat ‘het domste blondje met een laagje’ op de wereld los.  U ziet Hilde zoals u haar nooit eerder zag. Voor een actrice als Hilde De Baerdemaeker is De Soundmixshow een schoon voorbeeld van brood en spelen.

Deze voorstelling teert grotendeels op nostalgie. Het publiek herinnert zich het familiale sfeertje van weleer nog altijd. Hiermee blijkt dat de magie van de Soundmixshow anno 2018 nog altijd springlevend is.

Foto: Uitgezonderd. Theater

Geef een reactie