Carmen: Mijn eerste opera

Opera en Bart Liekens. Het is op het eerste gezicht een nogal gekke combinatie. Maar soms moet een mens eens uit zijn comfortzone treden. En ik had er wel eens zin in om me buiten mijn territoriale vaarwateren te begeven. Zondag heb ik voor de eerste keer in mijn leven een opera bijgewoond. Mijn keuze viel op Carmen van Bizet. Het was nogal een bijzondere ervaring. Enerzijds omdat het een opera was waarvan het elitaire jasje was weggehaald. Anderzijds omdat het hier ging over opera met een zware dosis flamenco er bovenop. Op een dag dat Spanje in brand staat omwille van het referendum in Catalonië: een ronduit bijzonder moment dit jaar.

Bezielster van deze Carmen was de Nederlandse operadiva Tania Kross. Fans van het populaire lied leerden haar kennen door haar deelname aan ‘De Beste Zangers van Nederland’ (onze Liefde voor muziek: wel te verstaan). Tania Kross is wat je noemt een operastem pur sang en een podiumpersoonlijkheid om u tegen te zeggen. En dat merk je als je naar Carmen kijkt. De blikken in de zaal worden letterlijk naar Tania toegezogen.

Omdat ik een tryout van Carmen hebt bezocht, zegt de erecode dat ik niet al te veel mag verklappen. Wachten tot de première is een must. Maar ik licht toch graag een tipje van de sluier. Het meest opmerkelijke aan heel gebeuren was de propvolle zaal. Tania Kross heeft er een levensmissie van gemaakt om opera terug aan het volk te geven. Met uitverkochte Nederlandse zalen en een theatertournee lijkt ze daarin ook cum laude te slagen. Opvallend was dat er ook verschillende jonge kinderen naar Amsterdam waren afgezakt. Door ‘Beste Zangers’ zijn er duidelijk muren gesloopt in cultureel Nederland. En dat is een zeer opvallende vaststelling. Het elitaire aspect van de opera heeft ‘La Kross’ duidelijk in de prullenbak gesmeten. Ze steekt haar nek uit om dit muziekgenre aan alle mensen te tonen. Of in België dergelijke projecten mogelijk zijn? Ik weet het niet. De kritische cultuurpers zou aan Tania Kross een vette kluif hebben. Iets in mij zegt dat ze daar maling aan het heeft. Ze weet dat ze kwaliteit levert en haar lef van hier tot en met Tokio staat buiten kijf.

7 gedachtes over “Carmen: Mijn eerste opera

  1. Wat tof om te lezen, ik zag de billboards al her en der in de stad hangen en had het er recent nog thuis over dat ik nooit eerder naar een Opera stuk ben geweest. Door haar deelname aan het tv programma ben ik ook getriggert om te gaan. Je hebt me weten te overtuigen 😀

Geef een reactie