Jeanne Roglic

Al enkele jaren op rij keer ik met plezier weer naar de Nationale Missendag in de Carré. 220 meisjes wagen hun kans om het kroontje van Miss België te bemachtigen.  En … daar stond ik dan – met het jaarboek van Miss België 2018 – in mijn handen op de parking van de Willebroekse danstempel aan de A12. En plots gebeurde het …  Mijn oog viel op de familienaam van een Luikse kandidate, die me wel  heel bekend in het gehoor viel: Roglic.

U moet weten (of u weet het al) – ik ben nogal een grote wielerfan. Zo ontdekte ik twee jaar geleden puur toevallig de Sloveense wielrenner Primosz Roglic. Bij mijn collega heb ik er een ware hype mee ontketend. Primosz wie … Maar nu kent hij hem wel. Het grote publiek misschien nog iets minder. Maar hij heeft een inspirerend levensverhaal om ‘u’ tegen te zeggen. Zo was hij een gewezen topschansspringer bij de jeugd. Alleen ruilde hij na blessureleed zijn springlatten in voor een fiets. En met succes … Momenteel is hij actief in zijn eerste Ronde van Frankrijk bij het Nederlandse Lotto NL-Jumbo. Je mag hem in de top 10 zetten van beste tijdrijders ter wereld. Hij was zelfs ooit winnaar in de Ronde van Italië in een race tegen de klok.   En toch …

Bij  Miss België – meer bepaald in het Luikse Juprelle –  is er nu Jeanne en niet Primosz. Qua looks heeft  deze schone wat weg  van Noémie Wolfs. U weet wel: de gewezen frontvrouw van Hooverphonic. Kort geknipt kopje en een rijzige gestalte. Ze springt in het oog tussen al de blondines van dienst.  Jeanne wordt er in oktober 18 en droomt van een carrière als burgerlijk ingenieur. Haar roots liggen niet in Slovenië, maar wel in Kroatië. Bekendheid is relatief. Want van haar fietsende naamgenoot had ze nog nooit gehoord. Ze is zeker #nietdezustervan, zoals Imke Courtois het over Thibaut zou zeggen. Alleen kunnen beide levensverhalen wel degelijk gelijkenissen vertonen. Primosz ging uit nieuwsgierigheid fietsen en bleek er enorm goed in te zijn. Jeanne wil met Miss België een nieuwe wereld ontdekken.  En wie weet … Eén sprong kan voor Jeanne grote gevolgen hebben. Kijk maar naar Primosz …

Foto: Jan Liekens

Geef een reactie