Daar is ie weer … De Marsupilami

Naar wekelijkse gewoonte ruil ik op zaterdagavond de Belgische beeldbuis in voor het programma Beste Zangers op NPO1. Voor de leken onder ons: Beste Zangers is het programma waar Liefde voor Muziek zijn en haar mosterd vandaan heeft gehaald.

Centrale gast was Dennie Christian. Een man met een palmares van hier tot en met Tokio. Hits van ‘Rosamunde’ tot ‘Besame Mucho’ en dan vergeet ik er nog wellicht een twintigduizend tal. En tja, ik kon er ook in mijn jeugdjaren niet aan ontsnappen. Mijn moeder was enorm grote fan van Dennie en ik heb zijn repertoire ook leren kennen. Eén brok jeugdsentiment kwam zaterdagavond bij me naar boven.

Maar wat er op het einde van de uitzending gebeurde, had niemand durven denken. Dennie Christian had er naar eigen zeggen 1000 euro op durven verwedden dat het niet zou gebeuren. Maar Kenny B, u weet wel de man van ‘Praat Nederlands met me’ Parijs, dacht er ietwat anders over. Tijdens de uitzending van Beste Zangers toonde hij aan de wereld een zeer bijzondere versie van ‘Wij zijn twee vrienden’ (Guust Flater en Marsupilami).

Het liedje is ondertussen 39 jaar oud en heeft al veel generaties overleefd. Het klinkt misschien gek om dit als 39-jarige in een blogje neer te pennen. Maar ach, het zij zo. Muzikale golven zijn beduidend korter dan éénder welk mensenleven. Dat begrijpt u als lezer ook wel.

Kenny speelde blijkbaar het liedje al in Suriname dertig jaar geleden voor zijn neefjes op gitaar. Hij maakte er nu een versie van voor onder de palmboom. Zo ééntje waar je met een cocktail in de hand maar vooral met dezelfde positieve vibe naar kan luisteren. Opvallend was dat er een immens groot relativeringsvermogen in verscholen zat. Je wordt er instant vrolijk van. En daar draait het tenslotte toch om.

Marsupilami, het blijft toch een bijzonder beest … ook na 39 jaar …

Bekijk Kenny’s optreden via: https://www.youtube.com/watch?v=qIwTkpcetgU

Geef een reactie