Lotte, Jolien, Nicky: het zijn potentiële Olympische kampioenen

Extra Time Koers met wereldkampioene ploegkoers Jolien D’hoore heeft voor commotie gezorgd in sociale medialand. Lotte Kopecky en Jolien zouden voor hun wereldtitel op de piste ploegkoers op de piste een premie van 1000 euro hebben gekregen. ‘Beter iets dan niets”, klonk het uit de mond van Jolien. De piste wordt stiefmoederlijk behandeld. Voor een wereldtitel in het veld zijn de premies veel hoger. Lotte en Jolien: het zijn potentiële Olympische kampioenen.

En dan zwijg ik nog over Nicky Degrendele. De helft van het jaar vertoevend in Aigle om zich te verdiepen in het keirin. Het leverde haar brons op. Maar ik heb haar amper zien passeren in de pers. Wanneer je op je 20e een medaille haalt op een WK, kan je op de Spelen ook goud behalen. Nicky: het is een potentieel Olympisch kampioene.

Koning Voetbal en Koning Koers domineren God en Klein Pierken. Maar iemand die droomt van de Spelen moet diep in de geldbuidel tasten om zijn of haar droom te realiseren. En dan nog is de weg naar eeuwige room hard. Ik blijf er bij: Topsport is meer dan alleen de ‘pintjes’ league van de Belgische voetbalcompetitie of de veldrit van Hamme Zogge. België heeft een haat-liefdeverhouding met de Spelen. Een topsportcultuur is hier niet. De Olympische Spelen kennen we alléén van één keer om de twee jaar bij nacht en ontij op televisie te zien (winter- en zomerspelen) bij elkaar gerekend. De weg daar naar toe kennen we niet. Want alleen met een wereldtitel heb je in België recht van spreken. En dan nog … 1000 euro. Het is zo kaar als pompwater. duidelijk. Lotte, Jolien en Nicky: het zijn potentiële Olympische kampioenen, mijnheer. Aan u de keuze …

Geef een reactie