Het grote Stam Liekens-feest (anno 2031)

Op zaterdag 1 april was het weer zo ver. 14 jaar na de eerste editie organiseerde ‘Liekens: The Next Generation’ de tweede keer Het grote Stam Liekens-feest. Een uit-de-kluiten gewassen familiefeest waarop alle leden van de Stam Liekens (waartoe ik zelf behoor) eens een keertje samen komen. Let op. We spreken hier niet over een kleine bijeenkomst. Al snel halen we hier de drie cijfertjes qua aanwezigen. .

Op zulke momenten beseft een mens pas al te goed dat de jaren voorbij vliegen. Times flies when you’re having fun, niet waar. 14 jaar geleden maakte ik de eerste editie van deze bijeenkomst dito wilde familieparty ook mee. Bovendien mag ik me voor het eerst in mijn leven een ancien noemen. Zaterdag kwam ik ook tot de conclusie dat ‘om het in boom-terminologie’ te spreken in de tak van de stam waartoe ik behoor het voor bijna 30% van de aanwezigen een debutanten-feest was. Ik was er in 2003 bij, bijna een kwart van mijn tak niet. Families evolueren, niet waar.

Vorige keer was ik er 25, nu 39. Een wereld van verschil, enerzijds in kilo’s (bij mij: in positieve zin negatief), in kledingmaten (met minder X’jes verover ik de wereld), qua haarsnit (less is more!) en zo kan ik nog uren verder gaan. De wereld is helemaal veranderd op die veertien jaar. Bij de eerste editie was er nog geen sprake van Instagram, Twitter .. Laat staan dat je eensSelfie nam om te tonen hoe leuk de beleving wel was. Hoe zou een Stam Liekens-feest eruit zien in 2031? Zullen de sociale media dan nog alles overheersen. Misschien zelfs tot een live-streaming van het familiefeest op het internet. Kwestie van heel de wereld te tonen hoe tof alles wel was.

De muziek op de dansvloer bestond uit klassiekers van vervlogen tijden. Van ‘Wounded Knee’ tot ‘Zeil je voor het eerst’ .. Of Zeg ‘ns meisje van Paul Severs, de revue nog is gepasseerd, weet ik niet. Zullen deze hits overleven binnen 14 jaar? Of krijgen we een stille party waarbij iedereen een koptelefoon draagt. Kwestie dat iedereen aan tafel nog zijn babbeltje kan doen? Nu kregen we nog een fraai gedrukte uitnodiging. Maar in deze huidige veranderende maatschappij zal je tegen 2031 wellicht met een tweetje Tante Truus en Tante Zulma moeten uitnodigen. Tegen dan zullen die er ongetwijfeld zijn. Of gebruiken we allemaal een hip filmpje op YouTube of Snapchat? Facebook is tegen dan al lang gedateerd. Kan een mens tegen 2031 nog een barbecue bovenhalen? Of zijn er tegen dan nieuwe culinaire trends die alles overstijgen? Van slow cooking, tot show cooking tot zelfs astronautenvoeding … Ik weet niet wat de toekomst brengt. ..

En ik … ik ben tegen dan 53 jaar. Mijn haarsnit zal dan ongetwijfeld wat minder zijn. Mijn fysiek (hoop ik) nog steeds hetzelfde. Maar ongetwijfeld zal mijn persoonlijke leefwereld er tegen dan helemaal anders uitzien. Ach, ik heb een schrale troost. Als ik op 53-jarige leeftijd in midlifecrisis beland, ben ik een tevreden mens. Dan haal ik zeker de 106. Mijn pa is tegen dan … (sssst niet voortvertellen … ) 80.

Maar ach, ik heb geen teletijdmachine. Ik heb geen glazen bol … Maar weet je wat … Ik zal tegen 2031 dit tekstje nog eens opsnorren.

3 gedachtes over “Het grote Stam Liekens-feest (anno 2031)

Geef een reactie