De Mol is een rebel!

Wie is de Mol? …. Het blijft altijd een zoektocht die je als televisiekijker wekenlang in de ban kan houden. Bij onze noorderburen is het al voor het zeventiende seizoen vandattum. Op 7 januari is het nieuwe seizoen gestart. Leuk wist-je-datje. Sinds mensenheugenis wordt De Mol daar gespeeld door bekende Nederlanders.De BN’ers vertoefden in het bloedmooie en ‘vooral’ excentrieke Oregon aan de westkust van de Verenigde Staten.

Omdat de Mol toch bij ons ontstaan is in België, heb ik met veel plezier naar de eerste aflevering gekeken. Al in het prille begin van het spel heb ik van de Nederlandse presentator Jochem Van Gelder een nieuw woord geleerd. Hij sprak over het ‘paaseitrauma’ uit zijn jeugd. Mijn god, waar haalt hij het vandaan. Voor de insiders: een paaseitrauma betekent dat je paaseitjes moet gaan zoeken, ze overduidelijk zichtbaar verstopt zijn, maar er toch grandioos naast kijkt. De Oscar van de week gaat overduidelijk naar Jochem.

In alle jaren als Mol-kijker heb ik vooral geleerd dat de kracht van De Mol vaak in de montage-cel wordt gemaakt. In de eerste uitzending laten de makers heel zelden het achterste van hun tong zien. Kandidaten, die tijdens de eerste uitzending in het oog springen voor de televisiekijker, zijn De Mol niet. Televisiemakers willen namelijk het spelbeeld niet Ik luister ook heel aandachtig naar de begingeneriek. Ook hier zat er naar mijn gevoel een verstopte boodschap: “Trust Nobody” hoorde ik heel duidelijk. TN …  …. Puur toevallig de initialen van de familienaam van kandidate, actrice en benjamin van de groep Sigrid ten Napel

Tijdens de eerste aflevering bleef Sigrid tamelijk op de achtergrond. Net dat maakt haar naar mijn gevoel verdacht. Ze droeg een shirt met daarop het merk ‘REBEL’. Hier in België kennen we dit merk van gewezen Big Brother-winnaar Steven ‘Spillie’ Spillebeen. Is het woord een indicatie of toch niet … ? En by the way, bent u ook niet geïntegreerd door haar klassieke, wat nerdy, maar trendy bril? Opvallend is dat je op het internet heel hard moet zoeken om van deze actrice een foto met bril te vinden. Ziet deze mol alles met een bril op of is ze gewoon een goede rebel? Of heb ik gewoon last van tunnelvisie? Ach ja, alleszins heeft de mollenkoorts me helemaal in de greep. To be continued!

Geef een reactie