Rookstopcoach Els Bosch over Engelse maatregelen


Het is nog niet officieel, maar als het van de Britse premier Rishi Sunak afhangt, komen er nieuwe maatregelen die ervoor moeten zorgen dat je in het Verenigde Koninkrijk binnenkort enkel nog illegaal sigaretten kan kopen. De premier haalde de mosterd voor zijn plannen in Nieuw-Zeeland, waar iedereen die vanaf 2009 werd geboren sinds vorig jaar geen sigaretten meer kan kopen. Sunak wil met zijn maatregel nog een stapje verder gaan. Mogelijk komt deze er ook effectief door, want zelfs bij de Britse oppositie gaan er stemmen op om de sigarettenverkoop op termijn af te schaffen, als daar genoeg maatschappelijk draagvlak voor is. De Kempense Rookstopcoach Els Bosch hielp de voorbije 15 jaar al duizenden landgenoten stoppen met roken. “Voor alle duidelijkheid ben ik niet tegen rokers, maar wel tegen de tabaksindustrie die mensen blijft vermoorden.

Anti-tabaksplan

Niet alleen Nieuw-Zeeland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk willen komaf maken met rokers, ook in ons land gaan er al enkele jaren stemmen op om het roken te verbieden. “Een goed voorbeeld: de Stichting tegen Kanker en Kom op tegen Kanker en hun partners zijn al initiatieven gestart en willen met andere partners tegen 2037 een rookvrije generatie creëren. Het is dan de bedoeling dat sigaretten illegaal zijn voor iedereen die vanaf 2019 werd geboren. Eind vorig besliste de regering, in functie van het anti-tabaksplan, het bestaande rookverbod in publieke gebouwen, cafés en restaurants uit te breiden naar openbare plaatsen en plekken waar veel kinderen aanwezig zijn. Denk aan dierentuinen, pretparken, speeltuinen en varianten. Over twee jaar moeten er ook minder verkoopspunten zijn waar er tabaksproducten worden verkocht, mag het niet meer in cafés en op festivals én vind je enkel nog in supermarkten tabaksautomaten. Al die maatregelen zijn een goede zaak”, zegt de 48-jarige Rookstopcoach Els Bosch uit het Kempense Retie, die nog steeds duizenden rokers per jaar helpt om van hun ongezonde verslaving verlost te geraken. “In mijn ogen zijn het vooral de slachtoffers van de tabaksindustrie die ik wil helpen. Het is niet alleen mijn ervaring, maar ook de cijfers bevestigen dat meer dan 65% van de rokers wil stoppen. Wist je trouwens dat 75% van die rokers niet wil dat hun kinderen of hun kleinkinderen later zelf ook gaan roken? Als ik kijk naar het aantal mensen dat momenteel deelneemt aan de online-cursus ‘De Kempen stopt met roken’ kan ik alleen maar bevestigen dat het aantal mensen dat wil stoppen nog steeds groeit”, zegt Els Bosch. 

Begeleiding

Naast het individueel en collectief begeleiden van rokers die willen stoppen, bundelde Rookstopcoach Els Bosch al haar ervaringen in haar eerste boek ‘Roker, ik zie u graag’. De Vlaamse Alan Carr oogst hiermee succes, want naast de 2de druk in drie maanden verschijnt er dit najaar ook een Franstalige vertaling voor onze Waalse landgenoten. Els heeft haar eigen, duidelijke mening als het gaat over hoe we met rokers moeten omgaan: “Ik citeer graag even professor Lardon, die ik in mijn boek ook vermeld: ‘Als er vliegtuigen neerstorten met motorproblemen, dan beslissen ze om die toestellen aan de grond te houden. Als er chemische stoffen in eieren zitten, waar niemand van is gestorven, beslissen ze om die eieren uit de rekken te halen. Maar, als er jaarlijks 14.000 Belgen sterven aan de gevolgen van het roken, dan eindigt het met slechts een verwittiging op het pakje: “Roken is dodelijk”.’ De intentie is er, maar de maatregelen die er momenteel worden genomen, zijn nog steeds onvoldoende. Persoonlijk pleit ik voor meer initiatieven die rokers positief motiveren om te stoppen. Als ik kijk naar Nederland, waar er volgende maand massaal wordt ingezet op de succesvolle actie ‘Stoptober’, hebben we in eigen land nog een lange weg af te leggen. In mei was er wel al de ‘Buddy-deal’, maar dat is niet voldoende. En in plaats van dadelijk paniek te zaaien met de dreiging dat sigaretten straks illegaal worden, is het beter om rokers handvaten aan te reiken die hen voldoende steunen bij het stoppen en die die keuze op een positieve manier ondersteunen”, zegt Els Bosch. 

Het boek ‘Roker, ik zie u graag’ van Rookstopcoach Els Bosch is beschikbaar in alle boekhandels en online. Meer info vind je op www.rookstopcoach.be

Foto: House of Entertainment

Geef een reactie