Op bezoek in de Drieraderskapel


Ook al steeg het kwik op deze 10e september boven de 30 graden. Toch nam ik even tijd om een opmerkelijk kapelletje bij mij in de buurt te bezoeken naar aanleiding van Open Monumentendag. De Drieraderskapel is gelegen ter hoogte van Berkelei 101 in Sint-Katelijne-Waver. Het is gesitueerd op de plaats waar het paard van Somers (Corneel) koppig bleef staan voor een lievevrouwbeeldje in een boom. De kapel beschermde de buurt in 1781 tegen een dodelijke epidemie van “rode loop” (bloeddiarree of dysenterie). Franse revolutionairen degradeerden de kapel tijdelijk tot paardenstal, maar vanaf 1802 kwam de devotie opnieuw op gang. Zieken kwamen er bidden om daarna buiten de koorts “af te binden” of “af te lopen”. Ze bonden een stuk touw of kousenband aan haag of boom en liepen dan zo snel mogelijk weg. Tot ver in de 20ste eeuw vonden buren touwen of elastiekjes in de beschermde dreef met knotlinden. Het interieur met gemarmerd barokaltaar, beeldje en schilderij is prachtig.Foto: Bart Liekens

Geef een reactie