Theaterreview: Damiaan (Historalia)

Met Damiaan brengt Historalia achter de basiliek van Scherpenheuvel opnieuw een groot spektakel gerelateerd aan onze Belgische geschiedenis. Omdat volgens James Cooke iedereen een musical verdient, kon onze grootste Belg Damiaan niet achterblijven. Het was aan deze voor hem magische plek dat hij afscheid nam van zijn moeder om aan de slag te gaan als missionaris in Hawaï

Jarenlang trekt Damiaan door de bergen van de Hawaïaanse eilanden. Daar ontmoet hij het gezin van weduwe Kaia en het jonge koppel Lani en Noé die plots geconfronteerd worden met de vreselijke ziekte lepra! Om dit dodelijk virus de baas te kunnen besluit de overheid de besmette personen te isoleren op het eiland Molokai. Damiaan ziet vanop de eerste rij hoe het gezin van Kaia brutaal uit elkaar wordt gerukt.

Als de vraag naar vrijwilligers komt om de zieken in Molokai bij te staan is hij de eerste om te gaan. In een omgeving van dood en verderf, slaagt hij erin om iets unieks op te bouwen.

Met dit verhaal haalt regisseur Luc Stevens alle registers uit de kast. Je hebt ogen te kort om te kijken wat er allemaal op het podium gebeurt. Damiaan van dienst is Pieter Jan De Paepe. Op het eerste zicht een atypische keuze, maar hij geeft met zijn vertolking een scheut rock’n’roll aan de rebel die in Pater Damiaan verscholen zat. En dat maakt de keuze voor Pieter Jan net ééntje onder de noemer ‘Match made in heaven’. Anno 2023 was Damiaan nooit eerder zo rock’n’roll.

Zijn vrouwelijke tegenspeelsters zijn Kato Haes en Janis Van Dorsselaer die respectievelijk de rol van Lani en Kaya op zich nemen. Naast gids van dienst Maja VAn Honsté wordt er een keuze voor ietwat onbekendere namen gemaakt. Maar wel namen, die hier in dit geheel mooi tot hun recht komen.  Dit in combinatie met de ietwat ervaren mannelijke leden van het gezelschap Nordin De Moor (die zijn jaarlijks openluchtspektakel op de teller heeft), Steven COlombeen en Leendert De Vis, maakt dat alle puzzelstukjes bij deze Damiaan mooi in elkaar passen. 

Bij deze musical krijg je ondanks het herfstweer vooral een mooi en warm eerbetoon aan een man, die zijn sporen heeft verdiend in onze vaderlandse geschiedenis. En dat is in het kader van de Basiliek van Scherpenheuvel, de Kroningsfeesten en de Mariahal zeker de juiste keuze gebleken.

De voorstelling speelt nog tot en met 2 september 2023.

Tickets & info: https://www.historalia.be/damiaan/

Bezocht op 6/8/2023

Foto: Photography Seppe

Een gedachte over “Theaterreview: Damiaan (Historalia)

  1. Je kan het niet mooier be- omschrijven, alles krijgt zijn plaats en het is zo mooi om lezen ! Elke acteur past in de puzzel zo, leuk om te lezen, wat een prachtmensen om al figurante mee te werken en het is dan ook de eerste keer dat ik dit doe, we zijn één grote familie !

Geef een reactie