Manon Claeys scoort in QatarEind februari was het voor de Maldegemse Manon Claeys, paralympisch medaillewinnares én trotse ambassadrice van de nieuwste CAVALLUNA-show, opnieuw showtime. Samen met haar jonge viervoeter Koekie behaalde ze tijdens de grote seizoensopener in Doha maar liefst drie medailles, een zilveren en twee bronzen, in verschillende categorieën in de paradressuur. Een impressionant resultaat, niet alleen omdat de beste dressuurruiters van de wereld meereden, maar voornamelijk omdat het nog maar Koekie’s tweede keer was in Qatar. Met haar acht jaar is de topper in wording nog groen achter de oren, maar maakt ze wel meteen naam in de Belgische dressuurwereld. Manon heeft echter nog heel wat spannende maanden voor de boeg. Naast haar drukke dressuurseizoen, waar ze hoopt op deze succesvolle weg voort te kunnen gaan, neemt ze aanstaande zaterdag tijdens de première van CAVALLUNA – ‘Secret of Eternity’ afscheid van haar rol als ambassadeur van de show. Een rol die ze met eer en plezier gedragen heeft de afgelopen maanden.  

San Dior op pensioen
Manon Claeys, getraind amazone, toont door de keuze in paarden dat ze oog heeft voor talent. Niet alleen maakt nieuwkomer Koekie een waanzinnige start aan het begin van haar paradressuurcarrière, ook het paard waarmee Manon haar Paralympische medailles behaalde, San Dior, toonde meteen veel potentieel. Ondanks de fantastische resultaten die het duo in Tokio neerzette in 2021, zit de topsportcarrière van de vriendelijke ruin er al op: “San Dior sukkelde al even met een blessure. We hebben er alles aan gedaan om hem beter te maken, maar tevergeefs. Samen met de dierenarts kozen we dan maar voor een noodgedwongen, vervroegd pensioen. Ik heb er al veel traantjes voor gelaten, want het is mijn beste vriend. Maar ik bekijk het positief: hij is er nog en met zijn welverdiend pensioen kan ik hem bedanken voor alle mooie wedstrijden en medailles die hij me gegeven heeft.” 

De nieuwe lichting
Ondanks dat Manon en haar entourage het vroege uitvallen van San Dior niet hadden kunnen voorspellen, moet er in topsport altijd een plan B klaar zijn. De trainingen komen nu in een stroomversnelling op weg naar de Paralympische Spelen van Parijs 2024, een druk die Katharina Sollenburg, beter bekend als Koekie, wel blijkt aan te kunnen. “Het is toch fantastisch hoe een jong paard van slechts 8 jaar al zo goed haar mannetje weet te staan tussen al die ervaren rotten. In Qatar performden we tussen de wereldwijde top van de dressuur. Het podium van de Paralympische Spelen in Tokio was daar, net als dat van het wereldkampioenschap. Ik ben super trots op haar. Twee keer brons en een keer zilver, dat is niet niets”, klinkt het bij Manon. 

Foto: House of Entertainment

Geef een reactie