Theaterreview: Maria Van ‘t Frituur (Garifuna)



Van je overburen moet je het hebben. Dat is een beetje de filosofie achter het theaterstuk ‘Maria van’t Frituur’ dat in het Fakkeltheater speelt. Al bijna veertig jaar lang is Maria Vanlommel het gezicht van de Antwerpse ‘Frituur Nr. 1”. Stof genoeg voor producent Wim Schuer en acteur Peter Thyssen om er een heuse theatervoorstelling rond te wijden. Het werd een volkse komedie over het verlies van waarden, vriendschappen, de teloorgang van de café-cultuur en de strijd van kleine zelfstandigen die in de buurt proberen te overleven. Een tranche de vie.

Wat meteen opvalt bij de voorstelling ‘Maria van’t Frituur’ is het iconische karakter van ‘ons Maria’. Bij momenten had je het gevoel dat haar ‘groupies’, ‘haar fanclub’ talrijk in de zaal aanwezig waren. Het gaf qua beleving de kruising. tussen een theatervoorstelling en een voetbalwedstrijd. Een frietje steken in het Antwerpse centrum behoort duidelijk tot het cultureel erfgoed van ’t Stad. Toen Maria op het podium verscheen, leek het alsof de Lionel Messi van de Antwerpse frituristenbond haar opwachting maakte. ‘Maria for president’ riep er zelfs ééntje tijdens premièredag.

Samen met Maria spelen zes acteurs tegen een razend tempo vijftien personages. Een schoolmeester, een klusjesman, een taxi-chauffeur, een marktkraamster, een kinesiste, een café-baas, een bieruitzetter, een dokwerker, een zakenvrouw, een jong meisje en een lichtzinnige bende toneelspelers… Alle personages duiken in het verleden op zoek naar wat er is gebeurd. De schijnbaar toevallige passanten van de frituur blijken meer met elkaar gemeen te hebben dan men zou vermoeden. Samen vormen ze een gemeenschap met een gedeeld verleden.

Maria Van ’t Frituur is een lichtvoetige komedie, waar ook vooral Peter Thyssen met een achttal rollen op zijn palmares indruk maakte. Laat verder nog ervaren rotten als Sam Verhoeven, Carry Goossens en Nele Goossens rondom Maria staan. En je weet dat het eigenlijk niet kan mislopen. Zelfs de voor het grote publiek onbekende Jessica Celmer krijgt hier een mooi platform om haar ding te doen. Maria Van Frituur is niet al te zwaar, geen diepzinnig verhaal maar vooral een mooi eerbetoon aan een vrouw, die het Antwerpse centrum al meerdere decennia kleur geeft. En ja, over dit concept kan je maar één ding zeggen: het werkt.

Meer info over Maria van ’t Frituur kan je lezen op: MARIA VAN ‘T FRITUUR | Fakkeltheater

Bekeken op 10/11/2022 in Rode Zaal – Fakkeltheater

Foto: Garifuna

Geef een reactie