Het RENT-gevoel van Lien Van den Bossche


RENT is één van de musicalkleppers uit het najaar van 2022. Eén van de nieuwe gezichten in de cast was Lien Van den Bossche, die de rol van Mimi Marquez vertolkt. ‘Het gebeurt niet elke dag dat je vlak nadat je bent afgestudeerd zo’n kans krijg. Het voelde als een enorm grote uitdaging aan. Een kans, die ik met beide handen greep. Omdat je in de Blikfabriek met een bijzondere locatie zit, is het voor mij als actrice telkens weer een groot feest. Het publiek zit pal tegen het podium. Net door deze setting heb je keer op keer oogcontact met de mensen. Dat doet wat met jou als je op het podium staat. De één heeft een uitgesproken reactie  de ander helemaal niet. Iedereen reageert anders op RENT. Dat maakt het net bijzonder. Want ik geloof er sterk in dat heel deze musical op een andere locatie een compleet andere beleving was. De Blikfabriek heeft voor een grote meerwaarde gezorgd in dit verhaal.’ 

Maatschappelijke relevantie
Een musical als Rent voorbereiden is geen lachertje. ‘Je zoekt alle informatie op, die aan de musical is gerelateerd. Geloof me, het was best wel pittig om me in RENT te verdiepen’, vertelt Lien. ‘Je hebt namelijk verschillende varianten van deze productie. Gaande van de musicalfilm tot de Broadway. Ook komen er een hele waaier aan onderwerpen met een hoge maatschappelijke relevantie aan bod zoals aids, drugs, armoede en ongelijkheid. Dat zijn boeiende thema’s om je een keertje in te verdiepen.’

Musicaldromen
Liens roeping naar de musical kwam vrij laat in haar leven. ‘Pas in het secundair onderwijs begon het mij te dagen dat ik van musical ook mijn beroep kon maken. En ik ben blij dat ik de sprong naar deze richting heb gemaakt. Het is geen evidente wereld om je weg in te zoeken. Maar ik geloof er heel sterk in dat wat moet gebeuren ook zal gebeuren. Het is niet evident om te mogen debuteren met een rol als Mimi Marquez in een musical zoals RENT. Daarvoor mag ik enorm dankbaar zijn. Want bij RENT heeft de mond-tot-mond reclame goed gewerkt. In onze cast zijn er weinig bv’s. Wanneer je dan keer op keer lovende commentaren krijgt, doe het wel deugd dat je telkens veel volk in de zaal ziet zitten.’

Stille Lien
De voorbereiding op Liens rol als Mimi Marquez verliep niet zonder slag of stoot. ‘Ik heb letterlijk mijn stem vorig jaar kapot gehoest vlak voor de try-outs begonnen, met als gevolg dat ik een bloeding op mijn stembanden had. Hierdoor moest ik 2,5 week lang repeteren zonder één woord te zeggen. Laat staan zingen. Het was veel beeld, maar zonder klank. Mijn understudy Charlotte sprak in mijn plaats. Eén week voor de eerste voorstelling trok de bloeding dan weg. Dan pas mocht ik beginnen spreken en zingen. Geen evidente periode om je eerste grote rol te spelen. Maar toch heb ik er veel uit geleerd. Het maakte me enerzijds zelfzekerder als actrice. Ik heb ook veel geleerd over hoe ik mijn stem moet gebruiken. Want zo’n ervaring wil ik nooit meer beleven.’

Foto: House of Entertainment/Deep Bridge

Geef een reactie