Theaterreview: Het Spook van de Operette (Backstage Producties)



Met Het Spook van de Operette werd de eerste grootschalige productie van Backstage Producties aan de wereld getoond. Deze eigen creatie vanuit het brein van Manu Jacobs en Dirk Van Vooren vertelt het verhaal van een erfeniskwestie.

Wanneer twee neven (Luc Caals en Dirk Van Vooren) door de notaris (Dirk Lavrysen) worden samengebracht in het oude en vervallen operettetheater van hun gestorven groottante, krijgen ze nogal verbazend nieuws te horen… Ze worden plots de nieuwe eigenaars van dit leegstaand theater!

Eén probleem: dat willen ze niet. De ene wil het meteen verkopen, de andere wil er een garage van maken. Tot overmaat van ramp kunnen ze geen stap verder zonder de goedkeuring van hun derde neef (Hugo Sigal) die mede-erfgenaam is, en waarvan niemand weet waar deze vreemde vogel woont en leeft. Gooi daarbij een lastige tante (Martine de Jager), een simpele schatter (Celien Hermans), een vreemde toneelmeester (Bert Cosemans) en een ruwe aannemer (Maarten Bosmans), en we zijn vertrokken voor een klucht vol chaos, persoonsverwisselingen, romantiek en geestige hilariteit!

Als er een goede raad is, die we het nieuwe Backstage Productions kunnen geven is dat men ronduit de kaart van eigen komedies moet blijven trekken. De combinatie van Manu Jacobs en Dirk Van Vooren werkt uitstekend. Aan de éne kant heb je ervaren rot Dirk Van Vooren, die het ‘label’ van Theater Elckerlyc en de theaterkomedies tot in de puntjes beheerst. Aan de andere kant heb je Manu Jacobs, die met de nodige frisheid naar een komedie kijkt. Een combinatie die werkt en dat merk je ook aan het eindresultaat.

Neem nu de cast van Het Spook van de Operette. Haarfijn gekozenDat er synergie is tussen Caals en Van Vooren weten we al langer dan vandaag. Maar door er een extra vakman Hugo Sigal aan toe te voegen als ‘derde speler’, krijg je een compleet andere dynamiek op het podium.  1 + 1 + 1 is voor de gelegenheid duidelijk vier. Dat Martine De Jager een brok dynamiet op het podium is, is bij theaterminnend Vlaanderen al langer duidelijk. Maar nu ze samen met Luc Caals de fijne vleeswaren op het podium mag spelen, voelt ze zich stevig in haar sas. Het spookje van de Opera beeft als Martine haar stem als een klok laat horen. Maarten Bosmans is wat je noemt een man, die als de Poolse aannemer Boris alle remmen los mag vieren. En dat doet hij als ‘plus één’ maar al te graag. Acteurs Dirk Lavrysen en Bert Cosemans hebben tonnen ervaring op het theaterpodium. En dat geeft gewoon een surplus aan Het Spook van de Operette. Celien Hermans mag zich als nieuwkomer op het grote theaterpodium helemaal tussen dit ervaren geweld begeven. Dat geeft voor haar als Suzy een bepaalde rust op het podium.

Kortom: Het Spook van de Operette heeft alle ingrediënten voor een gezellig namiddagje of avondje uit, waarbij u zich rot kan amuseren. Het ideale lachmedicijn tegen éénder welke crisis, die de voorbije jaren op ons pad kwam.  Ghostbusters, maar dan in’t echt. U weet het wel …

HET SPOOK VAN DE OPERETTE – Een geestige klucht | Theater Elckerlyc

Bekeken op 9 oktober in Theater Elckerlyc

Foto: ERM – Rudi Maenhout

Geef een reactie