Het RENT-gevoel van Saïn VantommeMet hun versie van de musical RENT gooit Deep Bridge hoge ogen in de Antwerpse Blikfabriek. Een van de actrices op het podium is Saïn Vantomme. Zij vertolkt de rol van Joanne Jefferson in deze rock’n’roll productie pur sang. ‘Meewerken aan RENT is een uitdaging van formaat. Wanneer je me enkele jaren geleden had gevraagd of ik aan deze musical zou meewerken, had ik je wellicht voor gek verklaard. Ik had nooit kunnen hopen dat men mij hiervoor zou casten. Dit is een doorgecomponeerde musical, waarbij de timing cruciaal staat. Alles is exact juist getimed. Een seconde te laat komen is onmogelijk. Dat kan je alleen samen bereiken door een goede groep te vormen.  En het woord ‘samen’ is het echte codewoord. Het publiek moet aanvoelen dat we ook in het echt een toffe bende zijn.’

Interactie
Wie RENT al heeft bezocht, merkt dat de Blikfabriek een opvallende setting is. ‘Dat kan ik alleen maar bevestigen’, aldus Saïn. ‘Op het podium voel je het contact met de mensen in de zaal. Naar het einde van de musical toe zitten er best wel emotionele momenten in verscholen. Wanneer iemand dan een traantje wegpinkt, zie je dat des te harder. Ook als we naar onze backstage hollen, komen we het publiek tegen. Op zulke momenten vormen cast en publiek één geheel. Dat maakt het een waar groepsgebeuren voor zowel de mensen in de zaal als bij ons. 1 + 1 is méér dan ooit drie bij RENT.’

Ingelezen
Inlezen blijkt de ideale voorbereiding op een rol in de musical Rent te zijn. ‘Ik heb de verschillende versies bekeken. En me vooral ook ingelezen in de geschiedenis van Rent. Het is voor ons goed om te weten wat de achtergrond van het verhaal is om je karakter daaraan vast te pinnen. Acteren is een beetje shoppen in de info, die je allemaal vindt. Op de vloer probeer ik hiermee het karakter van Joanne zelf gestalte te geven samen met mijn tegenspeelster Charlotte Campion. Op dat vlak is een rol ontwikkelen altijd een work in progress.’  

Joanne versus Saïn
Elke podiumkunstenaar legt een deel van zichzelf in een bepaalde rol. Ook bij Saïn is dit het geval in haar interpretatie van Joanne Jefferson. ‘Joanne is door haar beroepskeuze als advocaat een heel verantwoordelijk iemand, die altijd naar het beste streeft voor anderen. Met haar kennis probeert zij probleemgericht te werken. Ze kan zich echt wel goed inleven in anderen. Omschrijf haar gerust als een empathisch persoon. Iemand, die de emoties van de anderen kan volgen, maar hiervoor ook haar eigen gevoelens aan de kant durft te zetten. Keer op keer zoekt ze naar de beste oplossing voor een ander. Tussen Joanne en mezelf zijn de gelijkenissen vooral de doelgerichtheid. We zullen beiden niet al te snel opgeven.’

Variatie
De musicalwereld is geen eenvoudige wereld om je weg in te vinden. ‘Maar toch blijft het me enorm triggeren’, aldus Saïn. ‘Keer op keer je onderdompelen in een andere rol is toch het mooiste wat er bestaat. Nu sta ik in RENT, mocht ik een nonnetje spelen in The Sound of Music en deze zomer werkte ik mee aan Mamma Mia. Net deze variatie spreekt me nog het meest van al aan. Ja, dat hoop ik voor de rest van mijn leven ook te ervaren.  De eerste musical, die ik ooit zag was Doornroosje. En dat mag je best ‘life changing’ noemen. Vanaf toen ontdekte ik een hele nieuwe wereld waar dans en zang centraal stond. Beetje bij beetje voelde ik dat de puzzel begon te kloppen in mijn leven. Dus tja, het ging van Doornroosje naar RENT. En ik hoop dat er nog veel mag bij komen.

Foto: Deep Bridge – S. Hendrikx

Geef een reactie