De Antwerpen Zingt-tips van zangcoach Tiffany VeysAanstaande zaterdag 20 augustus 2022 kan je, vanaf 17u00 op de Cockerillkaai terecht voor de 25ste editie van Antwerpen Zingt. Om 18u45 kan je al een eerste keer meezingen met De Meezingers Loes Van den Heuvel, Koen Crucke, Stef Poelmans en Dertigers-acteur Kristof Goffin. Aansluitend wordt het programma verder gezet met de meezingkrantjes en zijn er tussendoor ook nog korte gastoptredens van Luc Caals zingt Hazes, Slongs (‘Lacht nor mij’) én 4TACT die naast ‘‘Antwaarpe Wereldstad’ ook nog één song brengen uit hun populaire ‘DE STRANGERS Tribjoet’-album. Zingen is gezond, het brengt mensen samen én je wordt er ook gelukkig van. In aanloop naar Antwerpen Zingt spraken wij met zangcoach Tiffany Veys van Mind The Voice. De stichtster van het muziekinstituut uit Puurs-Sint-Amands gaf zangles en coaching aan o.a. Camille, Bazart-frontman Mathieu Terryn, Metejoor, Coely, Jasper Steverlinck en Slongs. “Slechts 3 % is toondoof, maar verder kan iedereen die het wil leren zingen.” 

’Ik kan niet zingen’ of ‘ik zing vals’ zijn veelgehoorde uitspraken, maar in feite bedoelen mensen dan vooral dat ze niet mooi kunnen zingen. In beide gevallen kan je gewoon leren om toch mooi te zingen of op de toon, maar dat is een kwestie van oefening”, begint de populaire zangcoach Tiffany Veys van Mind The Voice uit het Puurse Sint-Amands het gesprek. “Slechts 3 % van de bevolking is toondoof en amuzikaal, maar dat wil enkel zeggen dat zij de tonen niet juist kunnen nazingen. Niet vergeten dat 97 % wél kan leren zingen. Mits ademhalingstechnieken, het leren verwerken en versterken van het auditief geheugen, het motorische geheugen en zoveel meer kan je goed zingen.”

Goed voor je brein

 Mensen die op Antwerpen Zingt komen meezingen stimuleren hun brein. “Om te zingen worden er immers 10 hersengebieden aangestuurd. De 10 hersengebieden omvatten onder andere: het verwerken van de melodie, het inbeelden van de melodie, ritme en klank van elkaar kunnen onderscheiden, articulatie, vocalisatie, het veranderen van klanken en melodie, het verwerken van muziek, integratie van sensorische, motorische, cognitieve en emotionele functies, het verwerken van klanken, auditieve feedback en het omzetten naar motorische activiteit. Wie dus denkt dat zingen enkel draait om talent, heeft het mis. Iedereen kan in principe zingen en je kan het bijschaven”, zegt Tiffany Veys die als zangcoach een paar jaar geleden ook het succesvolle boek ‘Zo leer je zingen!’ lanceerde. 

Gezond

Tiffany bevestigt, net als verschillende studies, dat zingen écht gezond is: “Van zingen word je gelukkig en een gelukkige persoon is een gezonde persoon”, vult ze aan. Daarnaast heeft de zangcoach, in functie van Antwerpen Zingt van aanstaande zaterdag ook nog enkele tips: “Als je beter wil zingen is het belangrijk dat je veel oefent en jezelf regelmatig opneemt. Leg ook in het begin de lat niet te hoog voor jezelf. Probeer ook niet luider dan iedereen te zingen. Probeer er ook voor te zorgen dat je voldoende drinken in de buurt hebt, maar dat zal in Antwerpen geen probleem zijn (lacht). Het belangrijkste is dat je er met een brede glimlach ook echt van geniet.

Foto: House of Entertainment

Geef een reactie